Czy można samemu zrobić hydrolat?

13 sierpnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Hydrolaty to jeden z powszechniejszych naturalnych kosmetyków. Oprócz kupowanych, gotowych specyfików, możesz również stworzyć własny. Dowiedz się jak z poniższego artykułu!

hydrolat przepis

Hydrolat uzyskuję się poprzez destylację parą wodną kwiatów. Jeszcze do niedawna hydrolaty uznawane były jedynie za skutek uboczny wytwarzania olejków eterycznych, jednak z czasem doceniono ich wszechstronne właściwości i zaczęto popularnie je stosować w pielęgnacji twarzy. Aktualnie jest to jeden z najpopularniejszych kosmetyków w domowym asortymencie. Obecnie najlepsze jakościowo hydrolaty wytwarza się wyłącznie dla nich samych, a nie tylko przy produkcji olejków eterycznych. Mimo wszystkie, ze względu na to, że każda cera jest inna i pasują do niej inne kosmetyki, można samodzielnie przygotować najlepiej dostosowany hydrolat do naszej cery. 

Czy można warunkach domowych przygotować hydrolat?

Przygotowanie samodzielnie hydrolatu w warunkach domowych jest możliwe. Jednak jest to proces wymagający cierpliwości.

Mało kto w domu posiada destylator, jednak wystarczy woda, miska, garnek, przykrywka, cegła lub płaski kamień. Garnek powinien być ze stali nierdzewnej albo emaliowany. 

Aby samodzielnie przygotować hydrolat należy:

1. Na dnie garnka położyć (wcześniej umytą) cegłę lub płaski kamień. Na tym położyć naczynie do którego będzie skraplać się hydrolat. Naczynie nie powinno być za duże, nie może dotykać ścianek garnka.

2. Do garnka, wokół wcześniej przygotowanej konstrukcji z cegły i naczynia, wkładamy płatki kwiatów. Kwiaty mogą być świeże lub suszone. Im więcej damy roślin, tym lepiej.

3. Następnie do garnka wlewamy wodę. Mniej więcej do połowy umieszczonego w środku naczynia. Woda powinna być wcześniej przegotowana lub destylowana.

4. Całość przykrywamy pokrywką, którą najlepiej odwrócić na drugą stronę. Na przykrywkę można położyć woreczek z lodem, dzięki czemu para wodna będzie się szybciej skraplać.

5. Naczynie postawić na kuchenkę i gotować na małym ogniu do godziny. 

6. Jak w woreczku lód się roztopi, najlepiej wymienić na nowy.

7. Po ścianach przykrywki będzie się skraplać hydrolat i wlatywać do umieszczonego w środku naczynia.

8. Tak przygotowany hydrolat powinno się trzymać w szklanym naczyniu w lodówce.

Przygotowanie własnoręcznie hydrolatu nie jest skomplikowane, jednak trzeba mieć na to czas i pamiętać, że tak zrobiony hydrolat trzeba wykorzystać w ciągu paru dni, bo nie ma w sobie rzadnego konserwantu ani nie był przegotowywany w sterylnych warunkach laboratoryjnych.

Jednak jeśli nie mamy czasu, aby co parę dni przygotowywać sobie hydrolat, można bez problemu znaleźć hydrolat w ofercie wielu sklepów internetowych, zwłaszcza tych oferujących naturalne półprodukty kosmetyczne. Na rynku występuje wiele różnych rodzaj hydrolatów np. lawendowy, różany, z kwiatów pomarańczy, oczarowy czy rozmarynowy. Każdy bez problemu może znaleźć odpowiedni do swojego rodzaju skóry.