Rozdwajające się i łamliwe paznokcie – przyczyny i skuteczne sposoby na ich wzmocnienie

21 kwietnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Łamliwe i rozdwajające się paznokcie są problemem wielu osób – niezależnie od płci czy wieku. Taki stan rzeczy często uniemożliwia ich zapuszczenie oraz utrzymanie nienagannego wyglądu płytki paznokci. Aby poradzić sobie z tym problemem, część kobiet sięga po tipsy lub funduje sobie zabiegi z wykorzystaniem żeli czy lakierów hybrydowych. Niestety, na paznokciach słabych i miękkich tego typu metody mogą przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. Jak więc pozbyć się problemu słabych, cienkich i łamliwych paznokci oraz jak zniwelować przyczyny kłopotów z kondycją płytki paznokciowej?

paznokcie

 

Rozdwajające się paznokcie – dieta, niedobory i inne przyczyny

Najczęściej występujące przyczyny złej kondycji paznokci wynikają z ich niewłaściwej pielęgnacji oraz z niedoborów w diecie. Na stan płytki negatywnie może wpływać wiele czynników zewnętrznych – od kontaktu z detergentami wykorzystywanymi podczas domowych porządków, poprzez brak wykonywania jakichkolwiek zabiegów pielęgnacyjnych, aż po niewłaściwe zdejmowanie i nakładanie preparatów utwardzanych światłem LED lub UV – lakierów hybrydowych i tytanowych oraz żelowych formuł, dzięki którym można wymodelować kształt płytki i ją wydłużyć. Oprócz wymienionych przyczyn, na pocienienie płytki paznokcia oraz na jej rozdwajanie wpływają niedobory takich substancji, jak magnez, cynk, witamina A, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy biotyna. Dieta uboga w te składniki wpływa negatywnie nie tylko na stan paznokci, ale jej konsekwencje można zauważyć również w kondycji skóry i włosów.

Domowe sposoby na poprawę kondycji rozdwajających się paznokci

Aby paznokcie były gładkie, lśniące, mocne i nie rozdwajały się, warto wyrobić w sobie pewne nawyki, które zabezpieczają płytkę paznokcia przed uszkodzeniami mechanicznymi. Przede wszystkim, zarówno podczas zmywania naczyń, jak i sprzątania, należy zakładać rękawice ochronne. Moczenie dłoni w czystej wodzie, jak i kontakt z detergentami, sukcesywnie osłabiają paznokcie, a jednocześnie je rozmiękczają, sprawiając, że stają się one bardziej giętkie i wówczas łatwiej jest je uszkodzić – czy to w efekcie nacisku, czy zahaczenia o ubranie bądź inny materiał. Oprócz tego w nawyk powinno nam wejść smarowanie rąk kremem nawilżającym, przy czym przy tej czynności należy uwzględnić również paznokcie! Wmasowanie produktu w skórę dłoni, w płytkę paznokcia oraz okalające go skórki sprawi, że regeneracja przebiegnie szybciej, a same paznokcie będą sukcesywnie się wzmacniać.

rekawice

Oprócz dbania o ochronę paznokci, należy również zwrócić uwagę na zabiegi pielęgnacyjne, do których zalicza się malowanie płytki odżywkami w formie lakieru, nacieranie jej olejkami z witaminami, a także regularne przycinanie paznokci oraz spiłowywanie wszelkich nierówności, które później mogą stać się przyczyną zadziorków, pęknięć płytki oraz jej złamań. Ważną zasadą jest także właściwe obchodzenie się z lakierami żelowymi czy hybrydowymi – to co prawda niezwykle wygodne rozwiązanie, jednak nieumiejętne nakładanie, a tym bardziej ściąganie (czy raczej zrywanie) takich produktów znacząco osłabia paznokcie, przyczyniając się do ich rozdwajania i łamania. Najlepszym wyborem będzie wykonywanie takich zabiegów w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych, a w przypadku wykonywania domowego manicure hybrydowego – ścisłe przestrzeganie zaleceń producenta odnoszących się do użytkowania tego typu lakierów.

Łamliwe paznokcie – jakie witaminy warto uzupełnić w diecie?

Ponieważ częstą przyczyną rozdwajających się i łamiących paznokci są niedobory witamin i składników mineralnych w diecie, warto przyjrzeć się swojemu codziennemu jadłospisowi i wprowadzić do niego produkty bogate w substancje, których zawartość w organizmie ma niebagatelny wpływ na stan płytki paznokciowej. Jakie produkty warto wówczas uwzględnić w diecie? Przede wszystkim orzechy, pestki i nasiona roślin – to właśnie one są bogate w magnez i cynk, niezbędne do utrzymania dobrej kondycji paznokci (to właśnie niedobory tych składników wpływają również na pojawienie się białych przebarwień w obrębie płytki). Co dalej? Zielone warzywa – brokuły, sałata, szpinak, awokado, szparagi… wszystkie te produkty są źródłem kwasu foliowego oraz żelaza, odpowiadających za gładką fakturę paznokci i ich optymalną twardość – czyli tak naprawdę za odporność na uszkodzenia mechaniczne.

dieta na paznokcie

 

 

Podsumowanie

Łamliwe i rozdwajające się paznokcie to powszechny i często występujący problem – zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Nie oznacza to jednak, że taki stan rzeczy musi trwać wiecznie. Przede wszystkim, w celu polepszenia kondycji paznokci, warto pamiętać o nawykach chroniących płytkę przed uszkodzeniami mechanicznymi. Wśród nich można wyróżnić noszenie rękawiczek podczas wykonywania prac domowych (zwłaszcza z użyciem wody i detergentów) oraz regularnie pokrywanie skóry dłoni oraz płytki paznokci kremem ochronnym czy nawilżającym. Oprócz tego warto wykonywać domowe zabiegi pielęgnacyjne: malowanie paznokci odżywkami zawierającymi witaminy, nakładanie olejów na płytkę i skórki, a nawet robienie maseczek, które najlepsze działanie wykazują, gdy dodatkowo na dłonie założy się rękawiczki. Należy zwrócić także uwagę na dietę i wzbogacić ją o produkty będące źródłem witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, cynku, magnezu, żelaza oraz biotyny.