Surówka z białej kapusty

15 lipca 2010, dodał: ANECIK1980
Artykuł zewnętrzny
  • kapusta biała 1 mała główka
  • marchewka 3 szt
  • /jabłka 1-2 szt jeśli ktoś lubi/
  • cebula 1 szt mała
  • majonez 6 łyżek
  • mleko 6 łyżek
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • sok z cytryny 1-2 łyzki
  • ocet winny z białych winogron 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • Kapustę i marchewkę /i jabłka/  ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. Majonez, mleko, cytrynę, ocet winny, cukier puder mieszamy na jednolity sos, który doprawiamy pieprzem.

    Kapustę i marchewkę polewamy sosem, dobrze mieszamy. Surówkę mozna jeść od razu po przygotowaniu, jednak najlepsza jest gdy wstawimy ja na 2 h do lodówki.

    Surówkę wstawiam do lodówki w plastikowy  pojemnik z przykrywką ponieważ jej zapach jest dość intensywny.