Co warto wiedzieć o ogórkach kiszonych? Przeczytaj, zanim je zrobisz

4 marca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ogórki kiszone są wyjątkowo pyszne i do tego bardzo zdrowe. Świetnie nadają się jako przekąska czy dodatek do mięs, są również składnikiem wielu potraw. Oczywiście najlepsze są te przyrządzone własnoręcznie i według starej sprawdzonej receptury, bo dobrze zakiszone mogą stać w piwniczce przez wiele miesięcy i nie stracą swojej chrupkości oraz wspaniałego smaku.

Pyszne i zdrowe ogórki kiszone

Kwaszone ogórki są źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dzięki obecności błonnika pokarmowego oraz kwasu mlekowego mają one pozytywny wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Jak jeszcze działają ogórki na nasz organizm? Zapobiegają anemii, poprawiają stan skór i paznokci, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Dlatego warto w sezonie ukisić dużo ogórków, by mieć je pod ręką przez cały rok.

Przepis na najlepsze ogórki kiszone

Aby ogórki kiszone wyszły pyszne i chrupiące, ważne jest zachowanie proporcji składników podanych w przepisie oraz odpowiednie dobranie słoików. Do kiszenia wybierz małe i średnie ogórki. Koniecznie sprawdź, czy nie mają plam, przebarwień i czy nie są uszkodzone.

Kiszenie zacznij od porządnego wymycia słoików i nakrętek. Sprawdź też, czy szkło nigdzie nie jest ukruszone, a pod nakrętkami nie ma rdzawych nacieków. Gdy słoiki już będą czyste i suche, dokładnie wyczyść warzywa. Do kiszenia na jeden kilogram ogórków będziesz potrzebowała 3 słoików o pojemności 1 l, 2 łyżek soli kamiennej, 2 l wody, 3 kawałków chrzanu, 6 ząbków czosnku oraz 3 gałązek kopru włoskiego.

Zagotuj wodę z solą i odstaw ją, żeby przestygła. W tym czasie do każdego słoika włóż po kawałku chrzanu, 2 ząbki czosnku i gałązce kopru. Następnie dość ciasno układaj w słoikach ogórki, zalej je ciepłą, ale nie wrzącą wodą z solą i zakręć. Tak przygotowane słoiki odstaw do góry dnem. Po kilku godzinach przenieś je w zacienione miejsce (np. do piwnicy). Ogórki kiszone będą gotowe do jedzenia po około 3 tygodniach.

Dlaczego ogórki kiszone czasami się nie udają?

Niekiedy się zdarza, że pomimo starań i przestrzegania przepisu ogórki kwaszone nie wychodzą takie, jak powinny. Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć? Niestety mogą i najczęściej się tak dzieje, gdy ogórki, chrzan lub słoiki nie były dobrze wymyte, przez co do słoika dostały się bakterie lub grzyby. Dlatego też przed kiszeniem koniecznie trzeba dokładnie wyczyścić i obejrzeć zarówno ogórki, jak i słoiki czy nakrętki.

A dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Ogórki do kiszenia warto kupić u sprawdzonego dostawcy albo uprawiać je samemu. Stosowanie zbyt dużej ilości nawozów w czasie wzrostu ogórków sprawia, że podczas kiszenia stają się miękkie i puste. Warto wybierać również ogórki średnich rozmiarów, bo im większy, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie pusty po kiszeniu.

Rozgrzewająca zupa ogórkowa

Z własnoręcznie ukiszonych ogórków możesz przygotować przepyszną, sycącą zupę. Potrzebujesz do niej trochę makaronu kolanek, kilku kiszonych ogórków, marchewki, pora, selera, 2 kostek rosołowych (najlepiej sprawdzi się aromatyczny Bulion na żeberkach WINIARY), 100 ml śmietany 18%, łyżeczki mąki pszennej oraz pęczka świeżego koperku.

W litrze gorącej wody rozpuść kostki bulionowe. Włoszczyznę obierz, pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wody i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj makaron, pokrojone w plastry ogórki i dalej gotuj. Zagęść danie śmietaną zmieszaną z mąką. Gotową zupę ogórkową podawaj posypaną siekanym koperkiem, który jeszcze wzmocni jej wspaniały aromat i smak. To pyszne i zdrowe danie na pewno bardzo ucieszy zarówno dorosłych, jak i małych smakoszy.