Marchewka do chrupania

Avatar photo
14 lipca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czerniaki, poparzenia, zmarszczki, przebarwienia, osłabienie sprężystości oraz zdolności regeneracyjnych skóry… to tylko niektóre skutki nadmiernej i nieprzemyślanej ekspozycji ciała na promienie słoneczne. Jak ustrzec się tych zagrożeń, nie rezygnując jednocześnie z przyjemności wakacyjnego relaksu na gorącej plaży?

Zdrowe opalanie wymaga rezygnacji z kilku niezdrowych przyzwyczajeń i pożegnania się z kilkoma nieprawdziwymi stwierdzeniami na temat całego procesu zażywania kąpieli słonecznej. Po pierwsze należy zdementować mit mówiący o tym, że stosowanie wysokiego filtru nie pozwoli nam się opalić. Żaden krem nie chroni w 100%  przed promieniami słonecznymi, które składają się z promieni UVB powodujących poparzenia oraz UVA, docierających do głębszych warstw skóry. Kupując krem ochronny należy dobrać faktor do typu swojej karnacji, co pozwoli wypracować opaleniznę stopniowo i równomiernie. Kolejnym złym przyzwyczajeniem Polaków jest chęć jak najszybszego opalenia się – bez względu na koszty zdrowotne, jakie ponosi potem skóra. Wystawiamy się więc na słońce w godzinach najsilniejszego działania promieni UV, czyli między godziną 11 a 15. Jest to jednak czas, kiedy pozostać powinniśmy w cieniu. W innym przypadku narażeni jesteśmy na udary, odwodnienie i bardzo dobrze znane wszystkim poparzenia. W wielu kręgach pokutuje też przekonanie, że mocna opalenizna utrzymuje się dłużej. Spalona skóra jednak wysusza się w ekspresowym tempie i często mimo późniejszego nawilżania łuszczy się, pozostawiając nieestetyczne, jaśniejsze plamy. Dietetycy zgodnie twierdzą, że aby opalenizna utrzymywała się dłużej, warto zainwestować w odpowiednią dietę, która pozwoli utrzymać skórę w złocistym kolorze.


Owoce i warzywa, które pomagają naszej skórze przetrwać letnie miesiące zawierają przede wszystkim beta-karoten, czyli związek chroniący nas przed wolnymi rodnikami, których ilość w organizmie wzrasta pod wpływem działania promieni słonecznych. Zawarty jest on nie tylko w marchewkach i pomarańczowych owocach, ale także szpinaku, brokułach i groszku – tyle że czerwony barwnik jest w nich maskowany przez chlorofil. W sezonie letnim, bez względu na miejsce naszego pobytu, świeżych owoców i warzyw nie powinno nam zabraknąć. Możemy także sięgnąć po naturalne przekąski – ciekawostką na rynku są Chrupiące plasterki marchwi o smaku papryki (Crispy natural) To bardzo dobra propozycja dla amatorów letniej opalenizny oraz dla dzieci, które często mają problemy ze zjedzeniem jakiegokolwiek naturalnego produktu. Crispy marchewkowe o smaku papryki, różnią się zdecydowanie od tradycyjnych chipsów, można je jeść do woli, nie martwiąc się ani o zdrowie, ani o tuszę. Bogactwo beta-kartotenu zawartego w marchewce, tzw. „witaminy młodości” zwalcza wolne rodniki, nadaje skórze elastyczności blask oraz podtrzymuje efekty letniej opalenizny.
Słońce w odpowiednich ilościach powoduje uczucie odprężenia, pomaga syntetyzować witaminę D, odmładza i dodaje energii. Korzystając z jego dobrodziejstw pamiętajmy jednak także o szkodach, jakie może wyrządzić naszemu organizmowi – skutki mogą być często nieodwracalne.

materiały: www.crispy.com.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.