Pasta kanapkowa z buraków i awokado

17 lipca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ta pyszna pasta w wersji wege zastąpi nam masło lub inne smarowidła na kanapki. Dzięki zawartości awokado i burakom, które zawierają mnóstwo składników odżywczych będzie służyła naszemu zdrowiu i urodzie. Awokado zawiera małe ilości cukrów prostych, natomiast jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega -9, omega – 6 oraz omega -3. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dzięki czemu przyswaja składniki z innych produktów o wiele łatwiej. Przykładowo jedząc pomidora przyswoisz aż o 4 razy więcej antyrakowego likopenu. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: cynk, moc potasu, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B..

składniki:

– 0.5 kg ugotowanych buraków;
– 1 dojrzałe awokado;
– 1/2 cytryny;
– garść szczypiorku;
– garść słonecznika lub dyni
– szczypta soli i pieprzu

 

Awokado przepoławiamy na pół. Wyciągamy pestkę i wydrążamy zielony miąższ.
Buraki gotujemy albo pieczemy. Obrane, ostudzone buraki trzemy na tarce na dużych oczkach albo miksujemy jeśli mamy blender o sporej mocy.
Do miski władamy obrane awokado, tarte buraki, wyciśnięty sok z cytryny – miksujemy. Pastę posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.