Łosoś z kuskusem pieczony
Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka – w 100 gramach ryby znajdziemy około 20 gramów białka, bez względu na rodzaj hodowli. Można też przyrządzać z tej ryby niezwykle smaczne farsze i pasztety. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest już tak popularny jak karp. Kuskus w związku z tym, że jest produktem zbożowym cechuje się jednak wysoką kalorycznością już 100 g suchego kuskusu dostarczy nam 376 kcal. Porcja ugotowanej kaszy w postaci 1 szklanki o masie 173 g zawiera 176 kcal, 2 g błonnika i pokrywa zapotrzebowanie na żelazo w 2%. Kuskus jest dobrym źródłem białka, a przy tym zawiera bardzo niewiele tłuszczu (poniżej 1 g/100 g.
składniki:
filet z łososia ze skórą około 500 gram
50 gram bułki tartej
50 gram kaszy kuskus
5 gram masła
3 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskie, mielona papryka, pieprz
skórka otarta z cytryny
sok z cytryny
olej i sól
Czosnek obrać i posiekać drobno, dodać przyprawy, sok z cytryny i skórkę, wymieszać i odłożyć na bok.
Kaszę kuskus posolić do smaku, zalać wrzątkiem centymetr nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na 10 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, łososia podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą. Ułożyć w naczyniu skórą do dołu, skropić olejem. Piec około 20 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Na suchej patelni rozgrzać masło dodać bułkę tartą, dołożyć czosnek zmieszany z ziołami,, pomidorki – chwilkę smażyć, wsypać kaszę, całość wymieszać.
Wyjąc łososia i ułożyć na pierzynce z kaszy i bułki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem, dekorować kiełkami i ulubionymi ziołami.