Sezon na domowe przetwory

13 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przyprawa do kwaszenia ogórków GALEO i przyprawa do marynowania warzyw i grzybów GALEO


Lipiec to najbardziej doceniany miesiąc w roku, w czasie którego ochoczo oddajemy się rekreacjom na świeżym powietrzu i korzystamy z pięknej, słonecznej pogody. Kulinarni smakosze cenią sobie ten czas także za inny przyrodniczy fenomen lata, jakim jest dojrzewanie młodych warzyw, a zwłaszcza dorodnych ogórków gruntowych. Idealnie nadające się do przyrządzenia smakowitych przetworów, są prawdziwym przysmakiem letnich dni oraz miłą zapowiedzią rozkoszy podniebienia, jakie czekają na wielbicieli kwaszonych ogórków oraz marynowanych warzyw zimą, gdy zyskują one głębszy smak, jędrność i soczystość. Do ich przygotowania wystarczy słoik, woda oraz kompozycja aromatycznych dodatków, które z łatwością można odnaleźć w unikalnych przyprawach GALEO.

Kwaszone ogórki są wspaniałym przysmakiem, zarówno gdy przygotowuje się je w środku lata, jako ogórki małosolne, jak i zimą, kiedy zachwycają swoją jędrnością i soczystością. Trzeba jednak pamiętać, że bez odpowiednich składników i dodatków, przygotowywanie ogórkowej zalewy skazane jest na niepowodzenie. To właśnie starannie dopracowywana, właściwa kompozycja ziół i przypraw decyduje o ich smaku. Nieodzowny jest zatem dodatek łodygi kopru, korzenia chrzanu, estragonu, gorczycy i liści laurowych. Wszystkie te składniki wchodzą w skład Przyprawy do kwaszenia ogórków GALEO, popularnego produktu będącego wygodną bazą do przygotowywania przetworów z ogórków.
Dzięki praktycznemu połączeniu wszystkich niezbędnych składników, przygotowywanie zalewy stało się proste i przyjemne, a dodatek aromatycznych przypraw GALEO sprawia, że mieszanka gwarantuje wyśmienity smak, jędrność i soczystość kwaszonych oraz małosolnych ogórków.
Przyprawa do kwaszenia ogórków to także wartościowy i ekonomiczny zakup – jedno opakowanie tego produktu wystarcza do przygotowania 5 słoików zalewy o pojemności 1 litra!
Przyprawa do kwaszenia ogórków GALEO 40 g to doskonała mieszanka przypraw nadająca ogórkom wyśmienity aromat. Czosnek i chrzan zapobiegają psuciu się ogórków podczas kwaszenia, gorczyca biała zaostrza ich smak, a estragon sprawia, że są jędrne i odpowiednio twarde. Pozostałymi składnikami tej unikalnej mieszanki są koper ogrodowy i liść laurowy.
Sugerowana cena na półce – 1,75 zł

W czasie gorącego sezonu wakacyjnego nie można także zapominać o pozostałych sezonowych warzywach oraz powoli dojrzewających grzybach, które zamarynowane w środku lata staną się prawdziwym przysmakiem w czasie zimowych dni. Właśnie z myślą o tego typu potrawach GALEO przygotowało unikalną Przyprawę do marynowania warzyw i grzybów, która pozwoli nadać marynowanym produktom pożądany smak i soczystość.

Przyprawa do marynowania warzyw i grzybów 20 g została oparta wyłącznie o naturalne składniki, bez dodatku wzmacniaczy smaku i konserwantów. O wspaniałym smaku tej kompozycji decydują czarna i biała gorczyca, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy i owoc jałowca. Goździki, pieprz czarny i koper sprawiają natomiast, że mieszanka do marynowania GALEO zyskuje unikalny charakter a marynaty przyrządzone przy jej pomocy, niezapomniany smak
Sugerowana cena na półce – 1,09 zł

Ogórki kwaszone (proporcje do przygotowania 1 litrowego słoika)

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Składniki:

0,8 kg ogórków gruntowych
0,5 l wody
20 g soli (1 łyżka)
1,5 łyżki Przyprawy do kwaszenia ogórków GALEO

Sposób przygotowania:

W słoiku ułożyć ściśle ogórki i wsypać przyprawę. Zagotować wodę z solą i gorący roztwór wlać do słoika powyżej poziomu ogórków. Słoik szczelnie zamknąć i po 2-3 dniach przechowywania w temp. 18-20˚C, przenieść do temp. 8-10˚C. W celu przyspieszenia kwaszenia, należy odciąć końce ogórków. Do kwaszenia można dodać liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu.

Sałatka z ogórków na słodko (proporcje do przygotowania 3 litrowych słoików)

Czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas macerowania ogórków

Składniki:

2 kg dojrzałych ogórków
2 średnie cebule
1 marchewka
½ szklanki octu (10 %)
2,5 szklanki wody
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki PRZYPRAWY DO MARYNOWANIA WARZYW I GRZYBÓW GALEO

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, pokroić w plasterki, włożyć do miski, przesypać solą, przykryć i zostawić na 6 godzin. Osączyć na sicie. Marchewkę obrać, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować przez 3-5 minut, w zależności od grubości. Schłodzić, pokroić w paski lub plasterki. Warzywa ułożyć w słoikach. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Wodę wymieszać z cukrem i przyprawą. Następnie zagotować, dodać cebule i gotować 2-3 minuty. Wlać ocet, doprowadzić do wrzenia. Do słoików przełożyć cebule wraz z przyprawami, wlać gorącą zalewę. Szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut.