Rolada z piersi kurczaka z szpinakiem i serkiem ricotta

9 stycznia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pierś z kurczaka to niezwykle łatwe i wdzięczne  w obróbce mięso, można je przygotować szybko jednak aby pozostawało soczyste należy pamiętać o kilku zasadach. Mięso z drobiu łatwo jest niestety zbyt długo trzymając w piekarniku lub na patelni wysuszyć. Kiedy jednak zastosujemy odpowiednią marynatę a czas przygotowania w piekarniku będzie zgodny z przepisem możemy cieszyć się kruchym i naprawdę pysznym daniem. Podajemy przepis na roladę z piersi kurczaka, która dodatkowo jest wzbogacona o szpinak i maślany serek.

składniki:

2 podwójne filety z kurczaka

150 gram ricotty

cebula

100 gram szpinaku

czosnek

olej

bulion drobiowy lub warzywny

2 łyżki śmietany 12 %

sól, pieprz, słodka papryka mielona

jabłko, rozmaryn

 

Każdą pierś przekroić wzdłuż na połowę, oprószyć solą i pieprzem oraz papryką, delikatnie rozbić każdy płat. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać szpinak i ricottę, wymieszać, doprawić do smaku. Na obu filetach ułożyć farsz, zwinąć w roladę i obwiązać, podsmażyć z każdej strony, umieścić w nagrzanym piekarniku, obłożyć jabłkiem i rozmarynem, podlać bulionem wymieszanym ze śmietaną, przykryć pokrywą lub folią naczynie do zapiekania, piec około 20 minut.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...