Marek Zaremba: Jaglany detoks. Przepisy
Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Kasza ta była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę. Nie zawiera glutenu. Dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Można ją podawać na wiele sposobów i właśnie o tym opowiada książka Wydawnictwa Pascal autorstwa Marka Zaremby, pt.: Jaglany detoks. Przepisy.
Z kilku stron wstępu dowiemy się o zasadach i zaletach jaglanego detoksu, wskazaniach, planowaniu posiłków czy leczeniu dietą oraz utrwalaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Przepisy w książce zostały pogrupowane na: śniadania, przekąski, zupy, sałatki, dania główne, prebiotyki oraz napoje. Znajdziemy tu również przepisy na party i wskazówki, jak zdrowo odżywiać się po detoksie. Harmonogram obejmuje 7, 14 lub 21 dni jaglanego detoksu.
Wśród propozycji śniadaniowych znajdziemy między innymi przepisy na: zupę warzywną z kaszą jaglaną, kokosową jaglankę z jabłkiem i jarmużem, kaszę jaglaną z fenkułem i pomidorkami, jaglankę w pesto z grillowaną papryką, zapiekane jabłka pod jaglanką, jaglankę z groszkiem i migdałami, congee jaglane, pudding jaglano-kokosowy z jagodami, jaglankę z pieczonymi burakami i szpinakiem czy jaglankę z pieczonym batatem i pestkami granatu.
Pomysły na przekąski w harmonogramie jaglanego detoksu to miedzy innymi przepyszne propozycje na wykonanie: kuleczek jaglanych z jarmużem i suszonymi pomidorami, frytek z warzyw, pieczonych jabłek, pieczonego awokado z cieciorką, hummusu pietruszkowego z pieczoną papryką czy carpaccio z pieczonego selera. Autor podaje także fantastyczne przepisy na zupy, w tym: zupę krem dyniowo-selerowy z awokado, krupnik jaglany, krem jaglany z groszkiem, pomidorową zupę-krem z batatem i jaglanką w pesto, jaglany krem cukiniowy, zupę selerową z tymiankiem i migdałami, krem z buraków, zupę z kalafiora i jarmużu, barszczyk z komosą, zupę jaglano-marchewkową z imbirem, zupę z soczewicą i szpinakiem oraz zupę brokułową z gomasio.
Wśród pomysłów na sałatki w harmonogramie jaglanego detoksu autor proponuje wyjątkowe przepisy, w tym między innymi: sałatkę z fenkułem, burakiem i łososiem w sezamie, sałatkę a’la Cezar z cieciorką i dressingiem słonecznikowym, sałatkę z komosą, burakami i szpinakiem, sałatkę z kaszą jaglaną, bobem i suszonymi pomidorami, sałatkę z cieciorką, dynią i awokado czy sałatkę z jarmużem i kurczakiem.
Dania główne w przepisach jaglanego detoksu obejmują przygotowanie takich potraw, jak np.: gryka z pieczonymi warzywami i sosem migdałowym, pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną, natką pietruszki i pieczarkami, leczo z kaszą jaglaną, cukinie faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami, pieczone pomidory z kaszą jaglaną w pesto, jaglankę z pieczonymi brukselkami i pestkami granatu, gołąbki z jaglanym farszem w sosie pomidorowym, szparagi z jaglanką w paprykowym pesto, curry z dorszem, papryką i szpinakiem, burgery indycze z natką pietruszki i suszonymi pomidorami, pieczony łosoś z grillowaną cukinią i sosem awokado, jaglankę z boczniakami i szpinakiem, grykę z kiszonymi burakami, pieczony pstrąg z ziołami, burgery jaglane z cieciorką, musztardowy kalafior z komosą, jaglane klopsiki, gulasz a’la curry czy kaszotto z dynią i szparagami.
Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, utrzymanymi w konwencji rustykalnej, które wzbudzają zachwyt, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Książka może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent.
Książka Wydawnictwa Pascal pt.: Jaglany detoks. Przepisy bez cienia wątpliwości udowadnia, że nawet na diecie można jeść i smacznie i kolorowo i pomysłowo. Jaglany detoks jest dla każdego, a odchudzanie przepisów to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o dobre zdrowie oraz urodę. Książkę polecamy wszystkim, gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami, osobom poszukującym nowych przepisów i zdrowych sposobów odżywiania, mamom i babciom, które jak nikt potrafią rozpieszczać swoje rodziny genialnymi daniami, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć zdrowej i smacznej sztuki kulinarnej pod znakiem kaszy jaglanej.
Wydawnictwo Pascal