Jaglany detoks. Przepisy – recenzja

2 października 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Marek Zaremba: Jaglany detoks. Przepisy

 

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Kasza ta była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę. Nie zawiera glutenu. Dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Można ją podawać na wiele sposobów i właśnie o tym opowiada książka Wydawnictwa Pascal autorstwa Marka Zaremby, pt.: Jaglany detoks. Przepisy.

Z kilku stron wstępu dowiemy się o zasadach i zaletach jaglanego detoksu, wskazaniach, planowaniu posiłków czy leczeniu dietą oraz utrwalaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Przepisy w książce zostały pogrupowane na: śniadania, przekąski, zupy, sałatki, dania główne, prebiotyki oraz napoje. Znajdziemy tu również przepisy na party i wskazówki, jak zdrowo odżywiać się po detoksie. Harmonogram obejmuje 7, 14 lub 21 dni jaglanego detoksu.

Wśród propozycji śniadaniowych znajdziemy między innymi przepisy na: zupę warzywną z kaszą jaglaną, kokosową jaglankę z jabłkiem i jarmużem, kaszę jaglaną z fenkułem i pomidorkami, jaglankę w pesto z grillowaną papryką, zapiekane jabłka pod jaglanką, jaglankę z groszkiem i migdałami, congee jaglane, pudding jaglano-kokosowy z jagodami, jaglankę z pieczonymi burakami i szpinakiem czy jaglankę z pieczonym batatem i pestkami granatu.

Pomysły na przekąski w harmonogramie jaglanego detoksu to miedzy innymi przepyszne propozycje na wykonanie: kuleczek jaglanych z jarmużem i suszonymi pomidorami, frytek z warzyw, pieczonych jabłek, pieczonego awokado z cieciorką, hummusu pietruszkowego z pieczoną papryką czy carpaccio z pieczonego selera.  Autor podaje także fantastyczne przepisy na zupy, w tym: zupę krem dyniowo-selerowy z awokado, krupnik jaglany, krem jaglany z groszkiem, pomidorową zupę-krem z batatem i jaglanką w pesto, jaglany krem cukiniowy, zupę selerową z tymiankiem i migdałami, krem z buraków, zupę z kalafiora i jarmużu, barszczyk z komosą, zupę jaglano-marchewkową z imbirem, zupę z soczewicą i szpinakiem oraz zupę brokułową z gomasio.

Wśród pomysłów na sałatki w harmonogramie jaglanego detoksu autor proponuje wyjątkowe przepisy, w tym między innymi: sałatkę z fenkułem, burakiem i łososiem w sezamie, sałatkę a’la Cezar z cieciorką i dressingiem słonecznikowym, sałatkę z komosą, burakami i szpinakiem, sałatkę z kaszą jaglaną, bobem i suszonymi pomidorami, sałatkę z cieciorką, dynią i awokado czy sałatkę z jarmużem i kurczakiem.

Dania główne w przepisach jaglanego detoksu obejmują przygotowanie takich potraw, jak np.: gryka z pieczonymi warzywami i sosem migdałowym, pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną, natką pietruszki i pieczarkami, leczo z kaszą jaglaną, cukinie faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami, pieczone pomidory z kaszą jaglaną w pesto, jaglankę z pieczonymi brukselkami i pestkami granatu, gołąbki z jaglanym farszem w sosie pomidorowym, szparagi z jaglanką w paprykowym pesto, curry z dorszem, papryką i szpinakiem, burgery indycze z natką pietruszki i suszonymi pomidorami, pieczony łosoś z grillowaną cukinią i sosem awokado, jaglankę z boczniakami i szpinakiem, grykę z kiszonymi burakami, pieczony pstrąg z ziołami, burgery jaglane z cieciorką, musztardowy kalafior z komosą, jaglane klopsiki, gulasz a’la curry czy kaszotto z dynią i szparagami.

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, utrzymanymi w konwencji rustykalnej, które wzbudzają zachwyt, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Książka może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent.

Książka Wydawnictwa Pascal pt.: Jaglany detoks. Przepisy bez cienia wątpliwości udowadnia, że nawet na diecie można jeść i smacznie i kolorowo i pomysłowo. Jaglany detoks jest dla każdego, a odchudzanie przepisów to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o dobre zdrowie oraz urodę. Książkę polecamy wszystkim, gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami, osobom poszukującym nowych przepisów i zdrowych sposobów odżywiania, mamom i babciom, które jak nikt potrafią rozpieszczać swoje rodziny genialnymi daniami, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć zdrowej i  smacznej sztuki kulinarnej pod znakiem kaszy jaglanej.

Wydawnictwo Pascal

 






FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...