Tarta czekoladowo-kawowa

26 września 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lato za nami, to właśnie jesienią kiedy za oknem szaro i ponuro z czystym sumieniem możemy pozwolić sobie na luksus przygotowywania czekoladowych łakoci. Ta tarta wyrazista w smaku polecana jest dla koneserów kawy i czekolady, połączenie tych dwóch czarnych składników smakuje wybornie i dodaje energii, po depresji ani śladu! Warto zwrócić uwagę na jakość składników. Przygotowanie tarty zajmie nam około 80 minut plus chłodzenie.

składniki:

 

200 gram mąki

szczypta soli

50 gram cukru

150 gram masła

jajko

3 łyżki zimnej wody niegazowanej

masa:

400 ml śmietanki kremówki 30 %

3 jaja

125 gram cukru

3 łyżki kakao

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

25 gram gorzkiej czekolady

 

Ciasto: masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z mąką i solą. Dodać cukier, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i tyle wody aby wszystkie składniki stanowiły jedna gładką masę.Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, potem rozwałkować i wyłożyć formę, nakłuć. Piec 15 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku, które nakrywamy papierem do pieczenia i wykładana fasolą w celu obciążenia. Po 10 minutach zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy około 10 minut.

 

nadzienie: śmietankę podgrzewamy aż zacznie wrzeć, jaja ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i kakao cały czas ubijając, kawę również powoli dodajemy, dodajemy gorącą śmietankę, całość wylewamy na podpieczone ciasto,, Tartę dalej pieczemy około 30 minut. Na koniec posypujemy kakao i tartą gorzką czekoladą.