Sałatka z rukoli z nutą orzechową

7 lipca 2010, dodał: PaniMISIOWA
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • Składniki na 1 porcję:
  • 2 garści rukoli
  • 1/2 polskiego pomidora (najlepiej malinówki)
  • 1 plaster ananasa z puszki
  • 10-12 kosteczek sera feta
  • 1 orzech włoski
  • 1 łyżka oliwy lnianej (lub z oliwek extra virgin)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szczypta sosu do sałatek np. winiary koperkowy
  • 2 kromki bagietki
  • masło
  • 2 szczypty czosnku granulowanego
  • 2 szczypty oregano

PRZYGOTOWANIE:

Kromki bagietki smarujemy z jednej strony masłem, posypujemy czosnkiem i oregano, a następnie zapiekamy w piekarniku do czasu uzyskania złocistego koloru. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy sałacie. Możemy delikatnie posolić. Plaster ananasa kroimy promieniście w kawałeczki o szerokości około 0,5-1cm. Na pomidorach kładziemy pokrojonego ananasa, następnie fetę oraz posiekanego orzecha włoskiego. Wszystko polewamy sosem powstałym ze zmieszania oliwy, octu i przyprawy fit up.