Restauracja Bułgarska w Łodzi – kuchnia bałkańska, opinie, menu i ceny

17 września 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia bułgarska uznawana jest za jedną ze zdrowszych w Europie. To kuchnia pełna słońca, wyrazistych dań dzięki aromatycznym przyprawom, kolorowa i różnorodna. Charakteryzuje się lekkością i dużą ilością duszonych warzyw. Poza tym znajdziesz w niej esencjonalne gęste i pożywne zupy, aromatyczne mięsa typu jagnięcina, baranina, wieprzowina, cielęcina czy kurczak oraz dodatki takie jak  jogurty czy sery. Bardzo rzadko w Bułgarii smaży się cokolwiek, mieszkańcy raczej preferują grillowanie. Kolejną ciekawostką może być fakt, że Bułgarzy uwielbiają chleb w sporych ilościach, szczególnie świeży, który można łamać palcami a następnie maczać w gęstych daniach podawanych w specjalnych kociołkach ceramicznych. Taką zabawę i możliwość zwiedzenia tego kraju pod kątem kulinarnym macie na wyciągnięcie ręki: wystarczy odwiedzić Restaurację Bułgarską mieszczącą się na najdłuższym deptaku w Łodzi czyli przy ulicy Piotrkowskiej 69.

Myślę, że początek jesieni to najlepszy moment na skosztowanie rozgrzewających dań bałkańskich, które przygotuje nam prawdziwy szef kuchni pochodzący z Bułgarii. Bogactwo przekąsek, zup, pysznych mięs z grilla, a nawet win prosto z Bułgarii zachwyca i powoduje, że chcemy tu ucztować i biesiadować bez końca. Trudno zdecydować się na jedno danie, karta jest bardzo bogata, a pomocne zdjęcia ułatwiają dokonanie wyboru. Charakterystycznych dań kuchni bułgarskiej, w której też widać wpływy kuchni greckiej czy włoskiej nie brakuje w tym miejscu bez wątpienia: świeże sałaty, zupy na bazie jogurtów, gulasze, różne konfiguracje kotlecików z mielonego mięsa (kjufte czy kebabcze) opiekane warzywa…jednym słowem kuchnia pełna radości i afirmacji życia.

Weganie oraz wegetarianie również znajdą tutaj coś pysznego dla siebie, mnie osobiście zachwyciły najlepsze jakie jadłam do tej pory, podawane na ciepło gołąbki w liściach winogrona z ryżem i sosem. Wspaniała świeża przekąska, która skradła moje serce.  Pięknie podana, z kiełkami i pomidorkami stanowi świetne preludium do dalszej uczty i pobudza nasze kubki smakowe i apetyt. Kolejnym razem skuszę się na deskę serów bułgarskich czy opiekane papryczki.

Czas na zupę – tutaj mamy do wyboru bob czorbę (tradycyjną zupę z fasolą), topczeta supa ( z klopsikami wieprzowo-wołowymi), szkembe czorba (flaczki). Wybrałam zupę z klopsikami, której smak mnie pozytywnie zaskoczył – niezwykle esencjonalna i wyrazista z  malutkimi uroczymi pulpecikami i świeżymi ziołami. Kocham zupy i bardzo doceniam to, że potrafią tak wspaniale rozgrzewać i sycić, ta zupa podana w tradycyjnej bulionówce jest naprawdę godna polecenia. Po zupie przyszła pora na dania główne, uwierzcie mi, że będziecie mieli ogromny problem z  wyborem potraw: szef kuchni zatroszczył się o to, aby nie brakowało tu tradycyjnych dań na bazie ryb, baraniny, wieprzowiny, drobiu również z grilla czy warzywnych dań. W karcie znajdziecie do wyboru szeroki wachlarz alkoholi – wina, ale też typową wódkę bułgarską rakiję, którą pierwszy raz kosztowaliśmy i naprawdę jest ciekawa w smaku.

 

Można zjeść tutaj doradę z pieca, udziec jagnięcy, musakę, gicz cielęcą, kaczkę po bułgarsku i wiele innych. Dania są podzielone na dania z pieca i grillowane. Ja wybrałam fenomenalną potrawę zapiekaną z serem sirene – Gjuwecze s meso – z papryczką, warzywami, aromatycznymi przyprawami, serwowaną z cienkim chlebkiem. Prawdziwa pożywna uczta dla dwóch osób – tak tak  – nie uda Wam się zjeść zawartości kociołka samemu, ale próbujcie o jest to naprawdę pyszne danie dzięki rozpływającemu się w ustach niesamowitemu serowi i połączenia ostrej papryki z rozkosznie miękkim soczystym mięsem. Mięsa są wcześniej marynowane i macerowane w przyprawach dzięki temu bardzo przyjemnie się je degustuje.

 

W karcie zobaczymy też różne dodatki do dań głównych i surówki: ziemniaki opiekane, ryż po bułgarsku, ljutenicę, buraki z wiśniami, które mnie osobiście skusiły i okazały się bardzo ciekawe w smaku. Można też przyjść z całą rodziną włącznie z dziećmi, które w karcie też znajdą dania dla siebie (różne kąski z fileta czy sera) i mnóstwo pysznych deserów. Dla smakoszy dań mięsnych jest dobra nowina – można zamówić cały półmisek przeróżnych grillowanych mięsnych dań lub potraw mięsnych z pieca – szef kuchni przygotuje dla Was mix mięs (ponad 550 gram) tak aby każdy mógł skosztować kawałek pysznego soczystego marynowanego mięsa, podawany na warzywach i sałacie w bardzo przyzwoitej cenie.

Na koniec uczty warto skosztować orzeźwiającego deseru, takim jest na pewno deser jogurtowy  orzeszkami i miodem (sam jogurt, gęsty i śmietankowy w smaku można kroić nożem i podawany jest jak kulki lodów), krem karamel przypominający nieco włoska panna cottę z sosem karmelowym. Nie brakuje też tradycyjnej baklavy, która podana z małą czarną będzie stanowić idealne zwieńczenie kolacji. Gorąco polecam, z czystym sumieniem i już wielką ochotą odwiedzenia restauracji po raz drugi RESTAURACJĘ BUŁGARSKĄ i całą przemiłą załogę gorąco pozdrawiam z bułgarskim виж те!!!

Restauracja Bułgarska

ulica Piotrkowska 69 Łódź

 

Testowała: kolorowapani

 

       



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...