Kuchnia bułgarska tradycyjne dania – czy jest smaczna?

17 września 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia bułgarska uznawana jest za jedną ze zdrowszych w Europie. Charakteryzuje się lekkością i dużą ilością duszonych warzyw. Poza tym znajdziesz w niej aromatyczne mięsa takie jak baranina, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina czy kurczak oraz dodatki takie jak  jogurty czy sery. Kuchnia jest też bogata w różnorodne ryby, które najczęściej przygotowuje się w specjalnym piecu. Bardzo rzadko w Bułgarii smaży się cokolwiek, mieszkańcy raczej preferują grillowanie. Kolejną ciekawostką może być fakt, że Bułgarzy uwielbiają chleb w sporych ilościach, szczególnie świeży, który można łamać palcami.

Tradycyjne potrawy bułgarskie

Zupy

  • Tarator – ogórkowy chłodnik na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku
  • Szkembe czorba – flaki wołowe lub wieprzowe
  • Zupa z soczewicy
  • Czorba – gęsta, pikantna zupa, spożywana na zimno lub gorąco
  • Bob czorba – pikantna zupa na bazie bulionu z baraniny
  • Zupa pomidorowa z serem
  • Topczeta – zupa z małymi klopsikami
  • Ribena czorba – zupa rybna
  • Pileszka – rosół

Sałatki 

  • Sałatka szopska
  • Sałatka owczarska
  • Zielona sałata z jogurtem
  • Sałatka z pieczonych papryk i bakłażanów
  • Turszija – sałatka z marynowanych warzyw

Sosy

  • Lutenica
  • Ljutika – pikantny sos
  • Pindżur
  • Ajwar

Potrawy z grilla

  • Kjufte – mięsne kuleczki
  • Kebapcze
  • Sziszczeta – szaszłyki z kurczakiem, wieprzowiną i warzywami

Dania główne

  • Gjuwecz – gulasz serwowany w glinianym naczyniu
  • Sarmi – ryż z mięsem w liściach kapusty lub papryce
  • Kawarma – mięso w sosie serwowane w glinianym naczyniu
  • Pilaw – ryż z mięsem i warzywami
  • Musaka – zapiekanka na bazie bakłażana
  • Czomlek – gulasz

Wypieki i desery

  • Bakława
  • Banica – ciasto filo wypełnione szopskim serem
  • Kozunak – ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami
  • Kadaif – ciasto w kształcie nitek, podawane z orzechami
  • Mekici – racuchy
  • Gewreci – obwarzanki

Banica

To jedno z tradycyjnych bułgarskich dań. Jest to swego rodzaju placek lub ślimak wykonany z ciasta kori. Banica zazwyczaj zostaje nadziewana serem sirene ale można też ją spotkać w wersji ze szpinakiem lub dynią. Do picia podaje się bozę, czyli napój ze sfermentowanej pszenicy, ayranem lub kefirem. Najlepiej jeść ją na ciepło zaraz po upieczeniu.

Co kupić?

  • 1 opakowanie rozmrożonego ciasta filo
  • 300 g sera sirene (lub fety)
  • 4 jajka (3 do nadzienia, a 1 do nasmarowania wierzchu)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
  • przyprawy wedle uznania np. oregano

Przygotowanie:

Zacznij od rozbicia 3 jaj w misce. Następnie dodaj jogurt, pokruszony ser, proszek do pieczenia, mąkę oraz przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj. Teraz osobno połącz roztopione masło z olejem i wysmaruj tym okrągłą blachę. Posyp odrobinę mąki. Kolejnym krokiem jest posmarowanie tłuszczem pierwszego płata ciasta i położenie na nim kolejnego płata również posmarowanego tłuszczem. Wzdłuż brzegu płata nałóż nadzienie i zawiń w rulon. Następnie ułóż na blaszce zaczynając od jej zewnętrznego brzegu. Powtórz krok aż do uzyskania spirali z rulów. Na wierzch banicy polej tłuszcz i dodaj miksturę z mleka oraz 1 ubitego jajka. Piecz banicę przez 30 minut e 180 stopniach.

 

Sałatka szopska

Jej nazwa pochodzi od szopów zamieszkujące górskie okolice Sofii czyli stolicy Bułgarii. Sałata szopska zawiera ogórki, pomidory, paprykę i cebulę oraz oczywiście regionalny ser sirene. Czasami występuje z dodatkiem oliwek albo marynowanej papryki.

Co kupić?

  • 4 pomidory
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 nieduży ogórek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • pieprz
  • sól
  • ser szopski, bułgarski, bałkański lub feta
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka posiekanej natki

Przygotowanie:

Strąki papryki należy wypestkować i pokroić w cienkie pół krążki, natomiast pomidory i cebulę na cienkie półplasterki natomiast ogórka w kostkę. Dodaj sól oraz pieprz a całość skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Sałatkę dokładnie wymieszaj i ułóż w salaterce. Na wierzch posyp starty owczy ser solankoway i ozdób natką pietruszki.

Chłodnik tarator

Chłodnik bułgarski robi się z regionalnego kwaśnego mleka kisielo mlyako. Smakuje ono jak kremowy jogurt i posiada mnóstwo właściwości odżywczych. Chłodnik tarator podaje się z koperkiem.

Co kupić?

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • ok. 100 ml zimnej wody
  • 2 świeże ogórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kostek lodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Ogórki należy umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Teraz wymieszaj je z jogurtem oraz posiekanym czosnkiem i koperkiem. Stopniowo podczas mieszania dolewaj zimnej wody aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Chłodnik trzymaj w lodówce przez kilka godzin i podawaj z kostkami lodu oraz skropiony oliwą z oliwek. Koperek posyp na wierzch wraz z małymi kawałkami orzechów włoskich.

 

Kebabche

Przypominają serbskie cevapcici. Kebabche przygotowuje się na grillu z wieprzowiny lub wołowiny. Słyną z oryginalnego smaku oraz dymnego aromatu.

Co kupić?

  • 0,5 kg mielonego mięsa w proporcjach – 40 dkg wieprzowego, 10 dkg wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Przyprawy: kminek, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól albo gotowa przyprawa do gyrosa
  • Tymianek i kolendra

Przygotowanie

Mięso wymieszaj  delikatnie ze startą cebulą, czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami i ziołami. Kiedy mięso zacznie się kleić w dłoni to wilgotną dłonią należy uformować cienkie kiełbaski ok. 12 cm i nadziewać je wzdłuż patyczka do szaszłyków. Warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie przez pół godziny, aby się nie przypalały przy pieczeniu. Kekabcze ułóż na kratce grillowej i piecz 20 minut w 170 stopniach a następnie  przez 10 minut w 200 stopniach. Podawaj z sosem tatziki.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...