Bądź trendy – rób przetwory!

Avatar photo
7 lipca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Bądź trendy – rób przetwory! Nowy Cukier żelujący 3:1 Delecta zagwarantuje sukces

Przygotuj w tym roku własne domowe przetwory. To wcale nie jest trudne! Wybierz ulubione owoce sezonowe, których przez najbliższe miesiące będzie całe bogactwo. Dorodne truskawki, maliny czy śliwki, to tylko połowa sukcesu – drugą zagwarantuje Delecta, jeśli sięgniesz po nowy Cukier żelujący 3:1 do dżemów niskosłodzonych.

By otrzymać gęsty, aromatyczny dżem niskosłodzony należy połączyć tylko dwa składniki: zawartość opakowania Cukru żelującego 3:1 (350 g) Delecta i kilogram dowolnych owoców. Kilka minut gotowania wystarczy, aby cukier się rozpuścił, a pektyna – naturalna substancja żelująca – zagęściła przetwory. Krótki czas podgrzewania to ważna zaleta produktu – owoce zachowają więcej witamin i aromatu, niż podczas długiego procesu smażenia. Napełnionych gorącym dżemem słoików nie trzeba już pasteryzować.

Jak to się dzieje, że dżem gęstnieje?

Cukier żelujący 3:1 Delecta to produkt, którego podstawowym składnikiem, oprócz białego cukru, jest pektyna – rodzaj błonnika. To naturalna substancja żelująca, uzyskiwana, między innymi, ze skórki pomarańczowej lub jabłek. Co istotne, ze względu na swoje właściwości, pektyna jest powszechnie stosowana w przetwórstwie spożywczym. Dzięki właściwościom żelującym, zapewnia uzyskanie przetworów o gęstej konsystencji w zaledwie kilka minut. Pektynę stosuje się do zagęszczania marmolad, konfitur, majonezów czy przetworów mlecznych. Spotkamy ją także w niskokalorycznych artykułach spożywczych.

Jeśli wolisz tradycyjne wysokosłodzone dżemy i konfitury, sięgnij po Cukier żelujący 2:1 Delecta.

Producent:      www.delecta.pl
Produkt:        Cukier żelujący 3:1 (350 g)
Sugerowana cena det. 4,90 – 5,80 zł
Leśny dżem niskosłodzony

Składniki:
1 opakowanie Cukru żelującego 3:1 Delecta (350 g)
400g truskawek
300g malin
100g wiśni bez pestek
100g odszypułkowanych czarnych porzeczek
100g jagód

Przygotowanie:

1.Oczyszczone owoce dokładnie wymieszaj z cukrem żelującym.
2.Całość zagotuj, ciągle mieszając. Od momentu, gdy dżem zawrze, gotuj go jeszcze przez 2 minuty. Jeśli owoce są bardzo dorodne i duże, gotuj nie 2 lecz 3 minuty.
3.Zdejmij rondel z ognia, mieszaj masę, aż do zniknięcia białej piany.
4.Gorącym dżemem napełniaj czyste, uprzednio wyparzone słoiki o pojemności 270 ml i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.