Parfait – różne przepisy na idealne desery latem

14 czerwca 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kremowe parfait to przekąska na zimno, która sprawdza się na letni deser lub śniadanie. Świetnie prezentuje się w wysokich pucharkach, jak i szklanych słoiczkach – w wersji na wynos. Warto umieścić w nim sezonowe owoce, tworząc z ich udziałem słodki mus. Dzięki temu dostarczymy ciału mocy witamin oraz cennych antyoksydantów. Aby sprawić, by deser stał się bardziej sycący, można dodać do niego bakalie, granolę lub płatki czy orzeszki.  Błonnik oraz zdrowe tłuszcze pochodzące z nasion i orzechów na długo zaspokoją apetyt, zamieniając zwykłą przekąskę w solidny zastrzyk energii.

 

Parfait z jeżynami i truskawkami

Składniki:
– 150 g malin
– 150 g truskawek
– 150 g jeżyn
– 100 g płatków owsianych błyskawicznych
– 400 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Umieść owoce w oddzielnych miseczkach. Zetrzeć widelcem lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby zrobić purée. Na dno szklaneczki włożyć 2 łyżki rozgniecionych malin, następnie 2 łyżki jogurtu, tak aby całkowicie przykrył warstwę owoców. Posypać 1 łyżką płatków owsianych, a następnie dodać 2 łyżki rozgniecionych truskawek. Ponownie położyć warstwę jogurtu i płatków owsianych. Następnie 2 łyżki rozgniecionych jeżyn i udekorować 2 łyżkami jogurtu i truskawką. Przechowywać w lodówce do podania.

Jogurtowe parfait z jagodami

Składniki:
– beztłuszczowy grecki jogurt
– 1 szklanka świeżych jagód
– 1/2 szklanki orzeszków pekan
– 1/4 szklanki miodu

Przygotowanie:
Włożyć 4 łyżki jogurtu na dno szerokiej szklanki lub małej miski. Kolejno nakładać 1/4 szklanki jagód, 2 łyżki orzeszków pekan i skropić 1–2 łyżkami miodu. Ponownie nałożyć 4 łyżki jogurtu, 1/4 szklanki jagód, 2 łyżki orzeszków pekan i 1 łyżkę miodu. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Kokosowe parfait z jagodami

Składniki:
– 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
– 1 szklanka jagód
– 2 łyżki nasion chia
– 1 łyżka cukru kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/2 szklanki granoli
– kilka listków świeżo ściętej mięty

Przygotowanie:
Jagody przesypać do pojemnika blendera i zmiksować na mus z cukrem kokosowym oraz nasionami chia. W osobnym naczyniu wymieszać gęstą część mleczka kokosowego z ekstraktem z wanilii. Następnie do dwóch pucharków lub słoiczków przesypać granolę, jako spód deseru. Na nią wlać krem kokosowy, następnie mus jagodowy i na koniec, ponownie masę z mleczka, wierzch dekorując świeżymi owocami oraz listkami mięty.

 

Dyniowe parfait z płatkami

Składniki:
– 1 pojemnik dyniowego jogurtu
– 1/4 szklanki płatków czekoladowych
– 2 łyżeczki kawałków czekolady
– 3 łyżki bitej śmietany

Przygotowanie:
Połowę jogurtu umieść na dnie małego słoika, wymieszać płatki zbożowe i chipsy czekoladowe, posypać jogurt. Dodać 2 łyżki ubitej śmietany. Dodać pozostały jogurt, mieszankę zbożową i bitą śmietanę.

Cynamonowe parfait z brzoskwiniami

Składniki:
– 1 pojemnik brzoskwiniowego jogurtu greckiego
– 1/4 szklanki płatków zbożowych cynamonowych
– 1/4 szklanki świeżych pokrojonych brzoskwiń
– 1 łyżka posiekanych orzechów pekan

Przygotowanie:
Połowę jogurtu (około 1/3 szklanki) umieść na małego słoika. Posypać połową płatków, a następnie połową pokrojonych brzoskwiń. Dodać pozostały jogurt, płatki i brzoskwinie. Udekorować posiekanymi pekanami.

Truskawkowy parfait z płatków owsianych

Składniki:
– 1 opakowanie organicznych niesłodzonych płatków owsianych
– 1 szklanka truskawek
– 1/2 szklanki greckiego jogurtu
– 1/3 szklanki granoli/muesli
– 1/3 szklanki jeżyn

Przygotowanie:
Ugotować płatki owsiane zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pokroić truskawki. Połowę truskawek umieść na dnie każdego z dwóch słoików lub misek. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę i odstawić. Dodać płatki owsiane. Następnie dodać warstwę jogurtu. Posypać muesli. Udekorować pokrojonymi w kostkę truskawkami i świeżymi jeżynami.

 

Lodowy parfait z octem balsamicznym

Składniki:
– 1 szklanka truskawek
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 i 1/2 łyżki ciemnego brązowego cukru
– jogurt waniliowy
– 1 szklanka bitej śmietany
– lody waniliowe
– kandyzowane orzechy włoskie

Przygotowanie:
W małej misce połączyć truskawki, ocet balsamiczny i brązowy cukier i wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aż cukier całkowicie się rozpuści, około 15 minut. W innej małej misce wymieszać jogurt i bitą śmietanę. Przechowywać w lodówce do momentu podania. Do każdego naczynia włożyć 1 miarkę mrożonych lodów, udekorować truskawkami, jogurtem i dodać orzechy. Polać lukrem owocowym z octu balsamicznego. Podawać natychmiast.

 

Parfait z kiwi i kokosa

Składniki:
– 3 szklanki jogurtu kokosowego
– 5 kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
– 1/2 limonki
– 3 gałązki mięty, liście posiekane
– 2 łyżki nasion granatu
– 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Jogurt włożyć do lodówki na 4 godziny. W blenderze przetrzeć połowę pokrojonego w kostkę kiwi, a następnie dodać jogurt i skórkę z limonki. Wlać jogurt i pozostałe kiwi do małych szklanek posypując odrobiną mięty na wierzchu każdej warstwy kiwi. Udekorować nasionami pestek granatu i miodem.

 

Czekoladowo-kawowy parfait

Składniki:
– 3/4 szklanki cukru
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 1/2 litra śmietanki 30% (schłodzonej)
– 1 szklanka mocnej kawy
– 6 łyżek likieru kawowego
– 8 dużych kruchych ciastek kakaowych
– 4 kostki czekolady

Przygotowanie:
Żółtka i jajka ubić. W trakcie dodać cukier, aż się rozpuści. Wlać 4 łyżki likieru i kawę. Mieszać i wstawić do lodówki. Ubić śmietankę, następnie wymieszać ją ze schłodzoną masą. Wstawić do lodówki. Ciasteczka pokruszyć i namoczyć w pozostałych 2 łyżkach likieru. Na spód szklanek wlać 1/2 masy kawowej. Następnie wsypać ciasteczka oraz ubitą śmietankę. Kolejna warstwa to pozostała część masy kawowej. Na wierzch położyć porcję odstawionej ubitej śmietanki. Tak przygotowane desery schłodzić. Przed podaniem ozdobić desery startymi kostkami czekolady.

 

Parfait ricotta z wiśniami

Składniki:
– 1 szklanka sera ricotta
– 1 szklanka cukru pudru
– 1/4 szklanki śmietany
– 1/4 szklanki likieru kawowego
– 1 i 1/2 szklanki kruchych biszkoptów
– 1 puszka dżemu wiśniowego i polewy wiśniowej (soku)
– tarta czekolada, do dekoracji (opcjonalnie)
– świeże liście mięty, do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Połączyć ser ricotta, cukier puder, śmietanę i likier kawowy, wymieszać. Rozdrobnić biszkopty. Ułożyć 2 łyżki mieszanki sera ricotta do każdego kieliszka, następnie dodać 2 łyżki pokruszonych ciasteczek i 2 łyżki dżemu wiśniowego. Powtórzyć warstwy. Udekorować wiśniami, startą czekoladą i miętą. Schłodzić 2 do 3 godzin przed podaniem.