Wiosenno-letnie przepisy z Ketchupem Kotlin
Wyjątkowe podejście do pomidora, wyjątkowy smak!
Dlaczego ketchupy Kotlin charakteryzują się najlepszym smakiem oraz wysoką jakością? Ponieważ nikt tak nie podchodzi do ich produkcji jak Kotlin! Szczególna dbałość o pomidory obecna jest na każdym etapie: od sadzenia i uprawy, przez dobór odpowiednich przypraw i troskę o idealną recepturę, po przygotowanie ostatecznego produktu. Tak wyśmienite towarzystwo perfekcyjnie sprawdzi się jako dodatek do niejednego przepisu. Oto kilka z tych, które polecamy na wiosenne i letnie spotkania z rodziną oraz przyjaciółmi (i nie tylko)!
Nikt tak nie podchodzi do ketchupu jak Kotlin!
Ketchup Kotlin został uznany przez konsumentów za smak nr 1 w Polsce (potwierdziły to wyniki ogólnopolskiego blind testu)1. Stworzony ze składników najwyższej jakości i intensywnie pomidorowy, a do tego bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku oraz bez glutenu. To jednak nie wszystko! Jest jeszcze coś, czego nie da się wyczuć zmysłami – ani rozkoszując się jego smakiem, ani czytając etykietę. Ketchupy Kotlin cechuje wyjątkowe podejście do pomidorów i procesu produkcji, na każdym z etapów. Istotna jest nie tylko sama receptura, ale również sposób sadzenia i uprawy, a także fakt, że za całym procesem produkcyjnym stoją ludzie z pasją, kochający to co robią. To oni doskonale wiedzą, jak wydobyć uwielbiany przez wszystkich smak! Spróbuj naszych przepisów i przekonaj się o tym!
Dla każdego coś pomidorowego
Intensywnie pomidorowy keczup Kotlin dostępny jest w wariantach o różnym stopniu ostrości: Łagodnym, Pikantnym oraz – dla fanów naprawdę intensywnych doznań – Extra Hot z Piekła Rodem. Łagodny i Pikantny Ketchup można wybrać ponadto w wersji 60% mniej kalorii. Z kolei miłośnicy wyjątkowych połączeń na pewno docenią również aromatyczną i głęboką kompozycję Czosnku i Bazylii. Wybierz swój ulubiony wariant ketchupu i ciesz się pysznym smakiem pomidorów podczas grillowania i nie tylko!
Przedstawiamy kilka propozycji na wyjątkowe dania, w których nie zabrakło ketchupu Kotlin. Smacznego.
Kolorowe frytki z piekarnika
Składniki:
– 2 marchewki lub 1 batat
– 1 duży burak
– 1 korzeń pietruszki
– 1 ziemniak
– 5 łyżek oliwy
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej
– ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól, pieprz
– 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
– Ketchup Kotlin Łagodny
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
2. Warzywa obierz, pokrój w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Następnie przełóż je do dużej miski, skrop oliwą i dodaj suszone zioła oraz przyprawy. Gałązki rozmarynu pozbaw igiełek i dodaj do miski, jeszcze raz mieszając.
3. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a potem rozłóż przygotowane wcześniej warzywa.
4. Frytki piecz przez ok. 40 minut w piekarniku włączonym na tryb grzania góra-dół. Ostatnie 5-9 minut piecz je z włączonym termoobiegiem, aby nieco je przyrumienić. Frytki są gotowe, jeśli ich skórka jest rumiana a środek miękki.
5. Pieczone warzywa serwuj z ketchupem Kotlin łagodnym lub pikantnym (według preferencji).
Bułeczki drożdżowe z sosem pomidorowym i pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 30 g świeżych drożdży
– 3/4 szklanki letniej wody
– 1 łyżeczka soli
– 0,5 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
– 4 czubate łyżki Ketchupu Łagodnego Kotlin
– 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
– 4 listki świeżej bazylii, drobno posiekane
– 0,5 łyżeczki pieprzu
– 1 średni, zgnieciony ząbek czosnku
Dodatki:
– 100 g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę, podduszonych na oliwie z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Rozkrusz drożdże w letniej wodzie i wymieszaj je z cukrem. Odstaw na kilka minut.
2. Przesiej do miski 2 szklanki mąki i wymieszaj ją z solą, następnie dodaj zaczyn.
3. Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, w razie potrzeby podsypując pozostałą mąką. Odstaw na 20 minut, by podwoiło objętość.
4. Rozpocznij przygotowanie sosu pomidorowego – wystarczy połączyć wszystkie składniki w miseczce.
5. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm, całość posmaruj warstwą sosu pomidorowego, a na wierzchu ułóż pieczarki. Następnie złóż ciasto na pół i pokrój wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 1,5 cm.
6. Pokrojone paski zwijaj wokół palca w bułeczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
7. Piecz od 20 do 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Satay z kurczaka w sosie orzechowym z mlekiem kokosowym i chili
Składniki:
– 4 sztuki piersi z kurczaka
– 4 łyżki mleka kokosowego
– 4 łyżeczki masła orzechowego
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– 2 łyżeczki soku z limonki
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka papryczki ostrej chilli
– 2 łyżki Ketchupu Kotlin Pikantny
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój wzdłuż na cienkie paski.
2. Z pozostałych składników przygotuj marynatę i obtocz nią porcje kurczaka.
3. Pozostaw do zamarynowania przez minimum 30 minut, a następnie nadziej na patyczki do szaszłyków i zgrilluj.
4. Podawaj z Ketchupem Kotlin.
Zachęcamy do obejrzenia nowego spotu, dostępnego na oficjalnym kanale YT marki Kotlin: https://www.youtube.com/watch?v=I4D6MdVGuKY oraz do zapoznania się z portfolio ketchupów Kotlin:
Ketchup Kotlin Łagodny – 450 g, ok. 4,20 zł
Ketchup Kotlin Pikantny – 450 g, ok. 4,20 zł
Ketchup Kotlin Extra Hot z Piekła Rodem – 450 g, ok. 4,20 zł
Ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia – 450 g, ok. 4,20 zł
Ketchup Kotlin Łagodny i Pikantny 60% mniej kalorii – 450 g, ok. 4,20 zł