Pyszna przekąska – szparagi z grilla

12 czerwca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sezon na szparagi w pełni! Dlatego grzechem byłoby nie skorzystać z przepisów z tymi warzywami w roli głównej. Grillowane szparagi są doskonałą przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Aby nabrały jeszcze lepszego smaku, warto przyrządzać je z bardziej wyrazistymi składnikami. Oto nasze propozycje!

O czym należy pamiętać, przygotowując grillowane szparagi?

Jeżeli ktoś nie przepada za szparagami, prawdopodobnie nie znalazł dobrego przepisu. Warto kierować się kilkoma zasadami, by stworzyć znakomite danie. Szparagi to niezbyt trwałe warzywa, dlatego należy je umiejętnie wybrać i przechowywać. Jak ocenić świeżość szparagów? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na końcówki, które powinny być wilgotne. Główka z kolei musi być zamknięta i jasna. Warto wybierać szparagi średniej grubości, ponieważ im są grubsze, tym bardziej łykowate.

Do grillowania najlepiej wykorzystać zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że się nie rozlecą podczas pieczenia. Są dwie szkoły przygotowywania tych warzyw. Jedna z nich mówi, żeby wcześniej lekko je podgotować, druga uznaje ten zabieg za zbędny. Należy pamiętać, że przed grillowaniem trzeba pozbyć się twardych końcówek oraz obrać i dokładnie oczyścić. Podobnie jak inne warzywa, szparagi warto piec na tackach aluminiowych – będą bardziej soczyste i nie dostanie się do nich popiół. Cały proces zajmuje około 10-15 minut. Szparagi świetnie smakują w towarzystwie mięsa, np. boczku lub piersi z kurczaka.

Szparagi w boczku z grilla

Szparagi z grilla nie mają sobie równych, jeżeli znajdą się w towarzystwie wyrazistego w smaku boczku. W tym przepisie zastosujemy się do pierwszej szkoły przygotowywania szparagów, czyli lekko je obgotujemy. Aby były bardziej wyraziste w smaku, najlepiej wrzucić je do wrzącego rosołu. Można wykorzystać własny lub gotowy Rosół drobiowy WINIARY. Dzięki temu nabiorą znakomitego aromatu przypraw. Po ugotowaniu należy je odsączyć i ostudzić. Oprócz boczku szparagi połączymy z serem brie. Wystarczy go pokroić w słupki. Następnie na każdym plasterku bekonu układamy po 2 szparagi i 1 słupek sera. Dokładnie zawijamy i grillujemy do momentu, aż boczek będzie złocisty. Danie doskonale komponuje się z sosem czosnkowym, a także ze świeżą bagietką.

Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

Przekąski na grilla mogą zawierać mięsne dodatki. W kolejnym przepisie wykorzystamy pierś z kurczaka zawijaną w folię. Jeden pakiecik można rozdzielić na kilka osób – może stanowić doskonały wstęp do dania głównego, pobudzający kubki smakowe. Jak przygotować danie? W pierwszej kolejności na kawałki folii aluminiowej skropionej oliwą z oliwek nakładamy całą pierś z kurczaka, pokrojone na kawałki cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe oraz oczywiście zielone szparagi. Teraz wystarczy tylko szczelnie zamknąć pakieciki, wykorzystując drugi kawałek folii. Danie pieczemy około 20 minut, przewracając na drugą stronę w połowie grillowania. Po wyjęciu z rusztu pierś z kurczaka można pokroić na mniejsze kawałki i poczęstować gości – w końcu potrawa ma być przekąską, a nie daniem głównym!