Dieta w ciąży. Zobacz, jak uniknąć anemii

4 lutego 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Anemia w ciąży to przypadłość, z którą zmaga się wiele kobiet. Nieleczona może mieć dość poważne konsekwencje. Dlatego ważne jest regularne wykonywanie badań laboratoryjnych krwi, a także stosowanie się do poniższych wskazówek.

Zapotrzebowanie kobiet na żelazo wzrasta w okresie ciąży. Spowodowane jest to m.in. faktem, że bez zmian pozostaje poziom erytrocytów i hemoglobiny oraz wartość hematokrytu, a zwiększa się objętość krwi. Skutkuje to procentowym spadkiem poszczególnych parametrów, a jednocześnie dochodzi do obniżenia stężenia żelaza i ferrytyny we krwi.

Skutki anemii w ciąży

Jak pokazuje kalendarz ciąży, anemia u kobiet spodziewających się dziecka może nieść za sobą poważne skutki.

Ciężka niedokrwistość:

  • w I trymestrze – może doprowadzić do zaburzeń rozwoju łożyska,
  • w II trymestrze – może spowodować zaburzenia rozwoju płodu,
  • w III trymestrze – może skutkować przedwczesnym porodem.

Jak uniknąć anemii?

Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) całkowita ilość żelaza u kobiet w ciąży powinna wynieść 835 mg. Jeżeli jednak w okresie poczęcia stężenie ferrytyny wynosi ok. 30 μg/l, organizm jest w stanie skorzystać z rezerwy wynoszącej 120 mg. Całkowite zapotrzebowanie na ten pierwiastek to zatem ok. 715 mg.

Aby uniknąć anemii, należy więc zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej dawki żelaza. Z poniższych metod warto skorzystać niezależnie od tego, który tydzień pokazuje kalendarz ciąży.

  • Prawidłowo zbilansowana dieta

Dobrze skomponowany jadłospis pomaga utrzymać żelazo na optymalnym poziomie i zapobiec anemii. Warto zadbać o to, aby w codziennej diecie nie zabrakło produktów takich jak ryby, mięso czerwone, orzechy ciemnozielone warzywa, żółtka jaj i ziemniaki.

Dobrze jest jednocześnie włączyć do menu produkty bogate w witaminę C, która ułatwia przyswajanie tzw. żelaza niehemowego. Niezbędne będzie więc spożywanie m.in. brukselki, pomarańczy, czarnych porzeczek, papryki czerwonej czy natki pietruszki..

O czym jeszcze pamiętać?

Chociaż anemia może dawać dość wyraźne objawy, nie każda kobieta powiąże je z niedokrwistością, dlatego warto regularnie poddawać się badaniom krwi. Na podstawie uzyskanych wyników morfologii lekarz będzie mógł ocenić ryzyko wystąpienia anemii. Pozwoli to jednocześnie na podjęcie szybkich działań uniemożliwiających jej rozwój.