NOWOŚĆ! Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii

21 grudnia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Odkryj naturę smaku! 

Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii to nowość w portfolio marki, będąca doskonałą odpowiedzią na potrzeby konsumentów szukających produktów o wartościowym składzie.

To unikalny produkt do smarowania, którego receptura oparta jest na połączeniu aż 5 olejów roślinnych: słonecznikowego, lnianego, rzepakowego, z pestek dyni oraz oliwy z oliwek. Takie połączenie pozwoliło uzyskać kremową, delikatną konsystencję, która doskonale rozsmarowuje się zaraz po wyjęciu z lodówki.

Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii jest bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6. Nie zawiera glutenu ani laktozy, może być elementem diety wegańskiej i osób będących na specjalistycznych dietach eliminacyjnych.

Nowa Rama cechuje się delikatnym smakiem, który został podkreślony nutą bazylii. Zawartość tłuszczu na poziomie 70% pozwala na różnorodne zastosowanie produktu – jest idealny do smarowania, ale doskonale sprawdzi się także przy pieczeniu – na słodko i wytrawnie, a także przy smażeniu, np. naleśników. Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii świetnie pasuje do kanapek na słodko, słono czy pikantnie. Może być używana nie tylko podczas śniadania, ale także w czasie przygotowywania obiadów, kolacji i codziennych przekąsek.

 

Oliwkowe przepisy – odrobina ciepła w pochmurne dni

Wiatr i deszcz za oknem, ośnieżone chodniki, coraz niższa temperatura, czapki, szaliki i puchowe kurtki na wieszakach – na każdym kroku odczuwamy, że zima zagościła u nas na dobre. Tęsknimy za ciepłymi promieniami słońca, za gorącymi podmuchami wiatru, letnimi ubraniami i formami spędzania wolnych chwil na świeżym powietrzu. W tym czasie wyjątkowo chętnie wspominamy wakacyjne podróże, spotkania z przyjaciółmi, grille, ogniska, pikniki. Są także smaki, które w szczególny sposób zapadają nam w pamięć i kojarzą się z ciepłą pora roku. Należy do nich smak oliwek. Dostępne przez cały rok mogą być uzupełnieniem codziennych dań. Nie tylko w swojej oryginalnej postaci. Nie zapominajmy o oliwie z oliwek – chętnie dodawanej w lecie do sałatek czy innych przekąsek. Zarówno ona, jak i produkty oparte na jej smaku, wykorzystane w codziennych przepisach zapewnią nam odrobinę ciepła w te pochmurne dni.

 

Dorsz z ziołowym „crustem”

Kuchnia śródziemnomorska

Dla czterech osób

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Danie rybne / obiadowe

Składniki:

  • 150 g Ramy z oliwą z oliwek i nutą bazylii
  • 600 g fileta z polędwicy dorsza (lub innej białej ryby)
  • 100 g bułki tartej typu panko lub chleba tostowego
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 50 g zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1 cytryna
  • 6-8 szt. pomidorów suszonych

Sposób przygotowania:

  1. Otrzyj ze skórki cytrynę. Umyj i osusz rybę, potnij ją na odpowiedniej wielkości kawałki, a następnie oprósz grubo zmielonym pieprzem, skórką z cytryny oraz, w razie konieczności, odrobiną soli. Blaszkę wyłóż pergaminem do pieczenia i ułóż na niej rybę.
  2. Pokrój w drobną kostkę suszone pomidory, posiekaj kapary, i przekrój na cztery części oliwki.
  3. Zmiksuj na jednolitą masę kilka łyżek wody, przygotowaną Ramę z oliwą z oliwek, czosnek i natkę pietruszki. Do całości dodaj bułkę tartą, suszone pomidory, kapary, oliwki i ziarna słonecznika, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Grubą warstwę powstałej masy nałóż na rybę i delikatnie przyciśnij, aby przywarła do powierzchni. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 8-10 minut. Czas uzależniony jest od grubości ryby. Następnie wyjmij danie z piekarnika i podawaj z ulubionym dodatkami.

 

Warzywny gulasz a la caponata

Kuchnia śródziemnomorska

Dla czterech osób

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Danie wegetariańskie / obiadowe / przekąska

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 papryki, po jednej z każdego koloru
  • 2 cebule
  • 2 strąki ostrej papryki chili
  • 1 cała główka czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka pomidorów pelati z puszki
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki mieszanki ziół śródziemnomorskich
  • 150 g Ramy z oliwą z oliwek
  • 4 kromki chleba żytniego z ziarnami

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażana, cukinię i wszystkie kolorowe papryki w kosteczkę o wielkości około 1 cm. Wszystkie kawałki warzyw ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na drugiej blaszce umieść całą cebulę, główkę czosnku oraz strąki chilli.
  2. Obie blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij pokrojone w kostkę warzywa, a także czosnek i chili.
  3. Na blachę z cebulą wyłóż wcześniej pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i wszystko razem piecz jeszcze około 10- 15 minut, aż cebula będzie zupełnie miękka. Po tym czasie wyjmij wszystko z piekarnika, cebulę obierz ze skóry i pokrój w kostkę wielkości podobnej do wcześniej skrojonych warzyw. Czosnek obierz z łupin, posiekaj chili i kapary.
  4. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich 100 g Ramy z oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Następnie do całości dodaj puszkę pomidorów pelati oraz dopraw ziołami.
  5. Całość gotuj jeszcze przez około 8-10 minut, do momentu, aż wszystko razem dokładnie się połączy. Całość przypraw szczyptą pieprzu, cukru i soli, jeśli uznasz taką potrzebę. Warzywny gulasz przełóż do głębokich talerzy i podawaj z kromką chleba posmarowaną Ramą z oliwą z oliwek.

 

Warzywne panini z pomidorowym tapenade

Kuchnia śródziemnomorska

Dla czterech osób

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Danie wegetariańskie / obiadowe /przekąska

Składniki:

  • 2 kromki panini
  • 100 g Ramy z oliwą z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 4 grzyby portobello
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 50 g startego sera parmezan
  • 100 g liści rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 opakowania sera mozzarella
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. Papryki i cebulę zawiń w folię aluminiową i piecz przez 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Następnie wyjmij, upieczoną paprykę ostudź, obierz ze skóry i usuń z niej gniazda nasienne. Obierz także cebulę i pokrój na cząstki.
  2. Oderwij kapelusze grzybów portobello i wrzuć na patelnię, dodaj ocet balsamiczny, a następnie duś pod przykryciem około 5 minu. Po tym czasie przewróć grzyby na drugą stronę i kontynuuj duszenie przez 2- 3 minuty. Następnie całość odstaw na bok.
  3. Ser mozzarella pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.
  4. Do miksera wrzuć suszone pomidory, kapary, czosnek, Ramę z oliwą z oliwek, natkę pietruszki i pestki dyni. Całość dokładnie rozdrobnij, a następnie zmiksuj, aby powstała gęsta pasta. Połącz ją z parmezanem.
  5. Panini przekrój na pół po długości. Nałóż na dolną część bułki grubą warstwę pomidorowego tapenade, a następne rukolę, którą przykryj kawałkami pieczonej papryki. Jako kolejne ułóż plastry sera mozzarella, krążki cebuli oraz grzyby. Górną część bułki również posmaruj pomidorową pastą i nałóż ją zamykając w ten sposób kanapkę. Całość możesz przekroić na pół i podawać z ulubioną sałatką.