Owocowa rewolucja – recenzja

30 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Owocowa rewolucja

Niezwykłe właściwości zwykłych owoców

 

Owocowa rewolucja to niewątpliwie apetyczny, zdrowy i kolorowy tytuł, który wyróżnia się pięknym wydaniem, apetycznymi przepisami i wspaniałymi, smakowitymi zdjęciami. To książka kucharska z owocami jagodowymi w roli głównej, wydana nakładem Wydawnictwa Rea SJ, ze wstępem Mirosława Maliszewskiego i przepisami Joanny Tłoczko oraz Renaty Surmacz.

Owoce są ważnym składnikiem naszej diety. Charakteryzują się niską kalorycznością, zawierają witaminy, związki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który sprzyja prawidłowej przemianie materii. Owoce są dobrym źródłem substancji biologicznie aktywnych, które chronią organizm przed różnego typu chorobami. Właściwości smakowe i odżywcze owoców są dobrze poznane, wielokrotnie udokumentowane i doceniane już od wielu lat, nadal jednak prowadzone są kolejne badania mające na celu szczegółowe poznanie ich korzystnego oddziaływania na ludzki organizm.

Owoce jagodowe swoją popularność zawdzięczają charakterystycznemu aromatowi, smakowi oraz uniwersalnym możliwościom ich zastosowania kulinarnego. Pozostają również bohaterami książki Owocowa rewolucja, w której znajdziemy 114 przepisów z wykorzystaniem, takich owoców jak: truskawki, maliny, agrest, żurawina, jagody, borówki i porzeczki. Przepisy ułożone są w rozdziałach: sałatkowe przystawki, zupy, dania obiadowe, ciasta, desery i przetwory.

Wśród sałatek znajdziemy takie przepisy, jak: sałatka borówkowa śniadaniowa, śniadaniowa z roszponką, serem pleśniowym i malinami, sałatka w melonie, sałatka z kabanosami i czarną porzeczką, szwedzka z kurczakiem i truskawkami czy ciecierzanka z jagodami. Z owoców możemy przygotować zupy, w tym: chłodnik truskawkowy, wakacyjną maliniankę czy zupę chlebową z owocami. Dania główne obiadowe również mogą być oparte na owocach. W książce znajdziemy m.in. pomysły na: dynię pieczoną z agrestem i mięsem, kotlety z czarną porzeczką, indyk faszerowany żurawiną i agrestem, zapiekanka ryżowa z truskawkami, racuchy z borówkami, sakiewki drożdżowe z serkiem i poziomkami, zapiekanka z borówkami czy pierogi z owocami. Z tej grupy przepisów, nam najbardziej przypadła do gustu receptura na polędwiczki wieprzowe w sosie malinowym.

Wśród przepisów na ciasta i desery znajdziemy m.in. pomysły na: dyniowe muffinki z żurawinami, owocowe szaszłyki, maślankowie serniczki z poziomkami, śmietanowiec z borówkami, crumble z malinami, truskawkowe tiramisu, borówkowy lodowiec, koktajle, smoothie, czy jagodzianki.  Znajdziemy tu również przepisy na żurawinę do mięsa, lody, kwas żurawinowy, galaretki, soki, syropy i konfiyury owocowe. Same pyszne, słodkie i owocowe rozkosze.

Konkretne przepisy są łatwe, opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które zaostrzają apetyt na owocowe rozkosze oraz pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Wydanie tego niezwykłego, słodkiego, owocowego poradnika zasługuje na słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna.

Jesteśmy pod wrażeniem przepisowej owocowej rewolucji, jesteśmy też przekonani, że ta książka, jak truskawki i jagody i s-ka mogą stać się najlepszą przyjaciółką kobiety.

Polecamy serdecznie. Smacznie, owocowo i zdrowo…