M. Zaremba: Medycyna naturalna św. Hildegardy – recenzja

28 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Marek Zaremba:

Medycyna naturalna św. Hildegardy

Orkiszowy detoks w 7 dni

Każdy z nas bardzo często zastanawia się nad tym, jak przygotować codzienne posiłki dla całej rodziny tak, by stanowiły nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również dawały zdrowie naszemu ciału i duszy. Praktyczna i starannie opracowana przez M. Zarembę książka pt.: Medycyna naturalna św. Hildegardy. Orkiszowy detoks w 7 dni łączy w sobie mądrość i zalecenia św. Hildegardy z Bingen dotyczące zdrowego trybu życia, medycyny naturalnej oraz współczesną filozofię i sposób przygotowywania potraw w oparciu o zdrowotne właściwości diety orkiszowej.

Dieta naturalna św. Hildegardy jest oparta w głównej mierze na diecie orkiszowo-warzywno-owocowej. Spośród całej, ogromnej gamy produktów spożywczych, jakie człowiek ma do dyspozycji, św. Hildegardy wyróżniała szczególnie orkisz, kasztany jadalne oraz koper włoski, które są ogromnie wartościowe i w pełni przyswajalne przez nasz organizm, dostarczają wszelkich niezbędnych składników odżywczych oraz mają działanie lecznicze. Współcześnie uznaje się, że dieta orkiszowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych planów żywieniowych, z którego mogą i powinny korzystać osoby zmagające się z chorobami, jak również te, które chcą oczyścić organizm z toksyn i wyregulować jego pracę. Co więcej potrawy przygotowywane na ich podstawie nie tylko dają zdrowie, ale również dostarczają licznych przyjemności kulinarnych.

Książka M. Zaremby to fantastyczny poradnik kulinarny z przepisami i bogatym wstępem, w którym autor przedstawia zasady holistycznej medycyny naturalnej św. Hildegardy z Bingen, w tym trzy złote zasady, którymi się kierowała średniowieczna benedyktynka, tj.: zasada subtelności pokarmu i jego sezonowości, zasada harmonii oraz potrzeba regeneracji i odpoczynku. Autor opowiada o filozofii, pojęciu świętości, prostocie, wierze, radości, miłosierdziu i medycynie naturalnej, witalizmie, teorii humorów i soków, temperamencie, biologicznych rytmach, żywiołach, chorobach i cnotach, mistycznych wizjach uzdrawiania, miłości, duszy i kościele. Opowiada również o ziołowym niezbędniku św. znad Renu, bowiem mniszka upodobała sobie zioła i przyprawy, które mają istotne znaczenie w profilaktyce zdrowia, a są to m.in.: bertram, galgant, dyptam, koper włoski, szałwia, pokrzywa, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kmin rzymski, hyzop lekarski, macierzanka pisakowa oraz wszewłoga górska. Niewątpliwie jednak autor skupia się na diecie orkiszowej i znaczna część opracowania jest poświęcona właśnie zaletom orkiszu i jego wpływie na zdrowie człowieka. Autor za teorią św. Hildegardy dowodzi, że orkisz ma zastosowanie wszechstronne i powszechne i jest gwarancją zdrowego ciała oraz radości i pogody duchowej. Autor bardzo dokładnie przedstawia budowę i skład ziaren orkiszu, omawia jego współczesne zastosowanie, porównuje z innymi zbożami, przedstawia sztukę i metody gotowania orkiszu, a także omawia zasady postu i detoksu, kierując naszą uwagę na detoks orkiszowy i medytację, jako metody na długie, zdrowe i szczęśliwe życie w harmonii z naturą i wiarą.

Druga część książki poświęcona została przepisom. Autor w układzie: śniadania, przekąski, zupy, pieczywo, dania główne i napary przedstawia dania, które mogą być podstawą diety orkiszowej. Możemy ją sami tworzyć i indywidualnie dostosowywać do potrzeb i planów dietetycznych. Wśród propozycji śniadaniowych w książce znajdziemy m.in. pomysły na: habermus doskonały, placuszki orkiszowe z dynią, warzywny omlet z chlebem orkiszowym, placuszki orkiszowo-kasztanowe z galgantem, jajka zapiekane z bakłażanem w sosie orkiszowym, czy orkiszanka z malinami i gałką muszkatołową. Przekąski i pieczywo polecane przez autora to: fenkuł z suszonym pomidorem, orkiszowy placek focaccia, pieczony seler z orzechami włoskimi i rozmarynem, podpłomyki orkiszowe z czarnuszką, pasztet z selera i dyni, humus z pieczonego kalafiora, chlebek dyniowo-kasztanowy, kopytka A la Gnocci, czy sałatka orkiszowa z jarmużem, pieczonym burakiem i dynią.

Wśród receptur na zupy w książce znajdziemy takie przepisy, jak: zupa dyniowa z jarmużem, krupnik orkiszowy z marchwią, selerem i pieczarkami, krem pomidorowo-dyniowy z grzankami orkiszowymi, krem z cukinii i orkiszu z płatkami migdałowymi, zupa brokułowa, zupa kalafiorowa, krem z pieczonych pomidorów i papryki, krem z buraka i oliwą koperkową czy bulion warzywny z ziarnami orkiszu.

Przepisy na dania główne, to między innymi pomysły na: gulasz z pieczoną dynią i cieciorką, roladki indycze z suszonymi pomidorami, pulpety z selera i orkiszu, pulpeciki indycze w sosie musztardowym, cukinia faszerowana orkiszem i pieczarkami, pierogi orkiszowe, makaron orkiszowy z pesto, krokieciki orkiszowe ze szpinakiem, burgery orkiszowe czy ratatouille z orkiszem.

Przy każdym przepisie autor podaje ilość porcji, dokładną ilość składników, etapy przygotowania oraz własne wskazówki i uwagi na temat danej potrawy lub jej składników. Dokładnie też omawia, który ze składników powinien zostać wykluczony w przypadku detoksu lub ścisłej diety. Każdy przepis opatrzony jest również pięknymi, kolorowymi zdjęciami w stylu rustykalnym, które pozwalają na przeniesienie przepisu do własnego talerza, a jednocześnie są klimatycznym elementem, który ogromnie podnosi estetykę wydania.

 

Medycyna naturalna św. Hildegardy to bez wątpienia poradnik kucharski warty uwagi i polecenia. Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Książka jest naprawdę piękna, apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent dla każdego. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania potraw w zgodzie z filozofią św. Hildegardy z Bingen. Dla lepszego zdrowia i radości życia…

Polecamy: pascal.pl