Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
* 100 g ryżu (może być zwykły, ale równie dobry jest jaśminowy)
* 250 ml mleka
* 3 jabłka
* tłuszcz do posmarowania formy
* cynamon
* 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
* cukier (w zależności od tego, jak słodkie są jabłka)
Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, dodać mleko, zagotować. Dodać cukier wanilinowy lub laskę wanilii. Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Podprażyć w garnku na małym ogniu, dodać cynamon i wymieszać. W razie czego dosłodzić do smaku.
Formę żaroodporną (najlepiej jakąś mniejszą) wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ryżu, później połowę jabłek, drugą połowę ryżu i drugą połowę jabłek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 20 minut.