Jogurtownica YogurBerry do wytwarzania jogurtu – opinia, testy
Jak wygląda niedzielny poranek idealny? Z piecyka wyjmuję obłędnie pachnący świeży chlebek na zakwasie, stawiam na stole miód, jogurt przyrządzony wcześniej w jogurtownicy i zapraszam na pyszny poczęstunek całą rodzinę. Tak wiele mówi się ostatnio o przygotowywaniu posiłków domowym sposobem i unikanie gotowych często niezdrowych produktów żywnościowych.
Jednym z nich jest jogurt, który kupiony w sklepie często zawiera ogromną ilość cukru i nie ma nic wspólnego z owocową przekąską. Dodatkowo liczne konserwanty i dodatki powodują, że dzisiejsze jogurt nie smakują mojej rodzinie. Postanowiłam to zmienić i zaopatrzyć się w jogurtownicę YogurBerry czyli proste urządzenie do wytwarzania pysznego kremowego i zarazem najzdrowszego na świecie jogurtu oraz sera. Miałam wcześniej zamrożone maliny, więc podam przepis na domowy jogurt z malinami, można go tez podać w wersji smoothie czyli pysznego gęstego koktajlu.
Jak w ogóle powstaje jogurt? Prawdziwy jogurt naturalny powstaje w procesję fermentacji mleka i działaniu szczepów bakterii. Większość dostępnych na rynku jogurtów to produkty mleczne z dodatkiem bakterii i różnorodnych substancji nadających im odpowiednią konsystencję i strukturę. W paczce znajdziemy więc nie tylko zestaw do robienia jogurtu, ale też pakiet z saszetkami zawierającymi szczepy bakterii.
W pudełku znajdziecie nie tylko przepiękny różowy pojemnik do przygotowania jogurtu w zaciszu domowym (oczywiście w sklepie są różne wersje kolorystyczne), ale też cały zestaw startowy czyli saszetki ze szczepem bakterii lactobacillus wraz z dodatkiem żywych bakterii mlekowych.
Nie musimy jednak za każdym razem rozpoczynać produkcji jogurtu od zakupu startera, następne partie jogurtu można wyprodukować na bazie pierwszego i następnych zaczynów. Wystarczy pozostawić 2,3 łyżki jogurtu do przygotowania kolejnej partii jogurtu. Sam proces wytworzenia jogurtu jest niezwykle prosty. W pojemniku jest duże naczynie, do którego wlewamy mleko najlepiej mleko nie pasteryzowane (można je bez problemu kupić w większych marketach) najlepiej pełnotłuste. Wlewam około 900 ml mleka i wstawiam do pojemnika, do którego wcześniej wlałam gorącą wodę (do poziomu zaznaczonego na pojemniku). Zresztą dokładna instrukcja KROK PO KROKU jest umieszczona na opakowaniu.
Następnie zamykam naczynie z mlekiem i wstawiam do pojemnika, zamykam całość i czekam około 10 godzin – pojemnik stoi w tym czasie na blacie w kuchni w temperaturze pokojowej. Następnie umieszczam naczynie z jogurtem na 2-3 godziny w lodówce. Jeśli jogurt będzie miał zbyt płynną konsystencję można ponownie umieścić jogurtownicy. Materiał z jakiego wykonano jogurtownicę jest w 100 % bezpieczny dla zdrowia i posiada stosowne certyfikaty. Podczas procesu tworzenia się jogurtu nie mieszamy go,!
Jogurt zawiera też w swoim składzie kwas mlekowy, który unieszkodliwia bakterie przyczyniające się do erozji szkliwa, a przez to do próchnicy.
Częste spożywanie jogurtu pozwala dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Ta mleczna przekąska ta zawiera w swoim składzie m.in. witaminę B2, B5 oraz B12, poza tym jogurt jest źródłem fosforu oraz potasu, cynku, a także wapnia.
Ostatnio też zafascynowała mnie dieta jogurtowa, na której można nie tylko znacznie schudnąć, ale też dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Głównym założeniem tej diety jest codzienne spożywanie jogurtu do każdego posiłku. Jakie jogurty możemy jeść będąc na diecie? Wszystkie! Możemy spożywać jogurty beztłuszczowe jak i te o normalnej zawartości tłuszczu, naturalne oraz owocowe. To zależy wyłącznie od naszych upodobań. Stosując się do diety, wskazane jest spożywanie owoców i warzyw. Ponadto, kuracja zezwala na spożywanie innych produktów, takich jak: pieczywo pełnoziarniste, płatki kukurydziane i owsiane, musli owocowe, białe i chude mięso, szynkę drobiową. Bardzo ważne jest, abyśmy każdego dnia pili 1,5litra wody niegazowanej.
pudełeczko do wyrobu sera
jogurt po kilku godzinach
Jak smakuje taki jogurt?
Domowy jogurt jest tak pyszny, że na pewno nie skusze się na zakup gotowego jogurtu w sklepie. W moim gospodarstwie domowym wykorzystuje się bardzo dużo jogurtu, stosuję go do serników na bazie jogurtu właśnie, zup, sałatek, surówek, koktajli itp. Jak obliczyłam zaoszczędzę też na zakupie dość drogich jogurtów domowych, więc budżet domowy również to po jakimś czasie odczuje, nic nie jest jednak tak ważne jak nasze zdrowie: wiem co jem i wiem co serwuję mojej rodzinie. To miło jest wstać rano i przygotować sobie pyszny koktajl owocowy właśnie na bazie domowego jogurtu. To wspaniały patent i ciekawe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie ekologiczne produkty i domowe jedzenie. Gorąco polecam, przyrządzenie jogurtu jest bardzo proste, w smaku jest delikatny, może stać w lodówce przez około 7 dni po jego przygotowaniu.
do kupienia: sklep.puregreen.pl
testowała: Ekspertka