Kurczak w pełnoziarnistej panierce ziołowej

Avatar photo
6 listopada 2018,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Kurczak w pełnoziarnistej panierce ziołowej

Składniki (2 porcje):
– 6 łyżek pełnoziarnistej pszennej panierki
– skórka z 1 cytryny
– 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki płaskolistnej
– 2 łużki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki grubej soli
– 1 pierś kurczaka bez skóry (340 g), przekrojona na pół
– 2 duże jajka
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W płaskiej misce wymieszaj bułkę tartą, skórkę z cytryny, pietruszkę, pieprz i sól. Zanurz kurczaka w jajku, a następnie obtocz go w panierce i dokładnie oklep.
Na średnim ogniu ustaw patelnię o nieprzywierającym dnie i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Smaż kurczaka po 1-2 min. z każdej strony, a następnie przełóż go na blachę do pieczenia i piecz przez 18-20 min. Podawaj z dużą sałatką.

 

Przepis pochodzi z książki: Dr Mehmet Oz: Moc na talerzu wydanej nakładem Wydawnictwa Larum.



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...