Kurczak w pełnoziarnistej panierce ziołowej

6 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kurczak w pełnoziarnistej panierce ziołowej

Składniki (2 porcje):
– 6 łyżek pełnoziarnistej pszennej panierki
– skórka z 1 cytryny
– 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki płaskolistnej
– 2 łużki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki grubej soli
– 1 pierś kurczaka bez skóry (340 g), przekrojona na pół
– 2 duże jajka
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W płaskiej misce wymieszaj bułkę tartą, skórkę z cytryny, pietruszkę, pieprz i sól. Zanurz kurczaka w jajku, a następnie obtocz go w panierce i dokładnie oklep.
Na średnim ogniu ustaw patelnię o nieprzywierającym dnie i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Smaż kurczaka po 1-2 min. z każdej strony, a następnie przełóż go na blachę do pieczenia i piecz przez 18-20 min. Podawaj z dużą sałatką.

 

Przepis pochodzi z książki: Dr Mehmet Oz: Moc na talerzu wydanej nakładem Wydawnictwa Larum.