Witamina B17 jakie ma znaczenie dla zdrowia człowieka

9 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Witamina B17 została spopularyzowana w latach 80-tych i okrzyknięta jako antidotum na komórki rakowe, jednak teoria ta nadal jest przedmiotem sporów na całym świecie. Witamina ta znajduje się obficie w nasionach roślin z rodziny prunasinów, takich jak morele i jabłka. Odstawiając kwestię jej wpływu na rozwój nowotworów na bok, należy stwierdzić, że witamina B17, zwłaszcza jeśli pochodzi z naturalnych źródeł żywności.

Zalety regularnego spożywania witaminy B17 obejmują przede wszystkim:

Regulacja nadciśnienia tętniczego – witamina B17 może pomóc w wyeliminowaniu problemów związanych z nadciśnieniem tętniczym w wyniku tworzenia się tiocyjanianu, co przyczynia się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi

Wzmacnia system odpornościowy – witamina B17 jest również znana z działania wzmacniającego dla układu odpornościowego poprzez zwiększenie liczby białych krwinek, co poprawia odporność organizmu

Świetny antyoksydant – niektórzy eksperci twierdzą również, że działanie witaminy B17 może wiązać się z innymi potężnymi przeciwutleniaczami, takimi jak witamina A, C i E, co pomaga rozbić i wyeliminować toksyczne komórki z naszego organizmu, wspomagając w ten sposób naturalny proces detoksykacji i poprawić tym samym ogólny stan zdrowia.

Lek przeciwbólowy – witamina B17 działa również jako skuteczny środek przeciwbólowy

Gdzie zatem możemy znaleźć witaminę B17?

Wiele nasion i ziaren różnych owoców jest bogatych w witaminy z grupy B, z czego pestki moreli i jej nasiona znajdujące się na szczycie tej listy. Inne nasiona obdarzone dobroczynnością witaminy B17 to nasiona jabłoni, śliwy i gruszy oraz małe nasiona jagód, winogron, truskawek i malin. Stwierdzono również, że nasiona lnu, nasiona prosa i nasiona gryki zawierają tę witaminę w odpowiednich ilościach.

Istnieje teoria, że nowotwory są efektem niedoboru witaminy B17 w organizmie. Stąd też zastosowanie witaminy B17 w kuracjach antyrakowych. Zaznaczyć jednak należy, że kwestia ta jest przedmiotem sporów i dyskusji naukowych. Na dzień dzisiejszy brak bowiem jasnych dowodów potwierdzających ten nurt.