Olejek z oregano i jego właściwości lecznicze

5 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Oregano, inaczej lebiodka pospolita, to zioło, które najczęściej znajduje zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do potraw. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że oregano, a dokładniej olejek pozyskiwany z tej rośliny, ma wiele właściwości leczniczych. Oregano posiada m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwutleniające.

Olejek z oregano wykazuje działanie lecznicze głównie dzięki zawartości dwóch substancji – karwakrolu i tymolu. Tymol i karwakrol to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, które w dużych ilościach występują w oregano, macierzance, tymianku i kminku. Wykazują działanie przeciwbólowe, odkażające, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze, żółciopędne i moczopędne. Oprócz nich, w oregano znajdziemy również sporo składników odżywczych tj. witaminy z grupy B, witamina C i K, flawonoidy oraz minerały (cynk, potas, żelazo, magnez i wapń).

Właściwości olejku z oregano:

– działa przeciwzapalnie (można go stosować przy zapaleniach jamy ustnej i gardła),

– spowalnia procesy starzenia się organizmu,

– wspomaga trawienie,

– posiada silne właściwości antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki),

– działa przeciwbakteryjnie (również zwalcza bakterie oporne na antybiotyki),

– ma właściwości przeciwgrzybicze, szczególnie dobrze radzi sobie ze zwalczaniem grzybic wywołanych przez grzyby z rodziny Candida albicans,

– ze względu na właściwości przeciwbakteryjne pomaga w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori,

– podnosi odporność organizmu, również na infekcje wirusowe,

– pomaga w usuwaniu z organizmu pasożytów,

– zmniejsza dolegliwości związane z bólami pleców i stawów,

– obniża poziom cukru we krwi,

– działa rozkurczowo,

– wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego.

Stosowanie i praktyczne wskazówki:

Naturalny olejek z oregano zazwyczaj występuje w postaci płynnej. Na rynku są dostępne różne stężenia, od 5% do 100% czystego olejku z oregano. Olejki o mniejszym stężeniu już są rozcieńczone np. oliwą z oliwek, ale i tak przed spożyciem należy je jeszcze dodatkowo rozcieńczyć. Powinno się użyć do tego innego oleju, czyli przykładowo połączyć kilka kropli olejku z olejem lnianym, rzepakowym czy oliwą z oliwek. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie kilku (2-3) kropel do soku pomidorowego z niewielką domieszką oliwy.

Olejek z oregano można też łączyć z pożywieniem i dodawać odrobinę do pizzy czy dressingu do sałatki lub sięgnąć po formę gotową do spożycia czyli kapsułki.

Przy stosowaniu olejku z oregano należy pamiętać o dodatkowym stosowaniu probiotyków. Olejek z oregano zabijając bakterie, może doprowadzić do zaburzeń w składzie flory bakteryjnej jelit, stąd konieczność jej uzupełnienia. Olejek z oregano, ze względu na korzystne oddziaływanie na układ oddechowy, poleca się też stosować jako dodatek do inhalacji. Wystarczy do gorącej wody dodać kilka kropli olejku i wdychać powstałą mieszaninę.

Milena Szymańska, Dietetyk kliniczny 

Sklep Witamina i Zioło,
tel: (58) 350-80-25
tel kom: 664-988-890
mail: [email protected]
Sklep Stacjonarny: ul. Jaśkowa Dolina 9, 80-252 Gdańsk
Sklep Internetowy: www.witaminaiziolo.pl