Bakłażan – 5 super przepisów na pyszne dania z bakłażana

2 października 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Bakłażan, jest często niedoceniany  i zapomniany. Chcielibyśmy Was przekonać do bakłażana i przedstawić kilka ciekawych propozycji na jego podanie.

 

Co nieco o bakłażanie

Bakłażan to roślina z gatunku psiankowatych. Co ciekawe uznawany jest za warzywo, ale pod kątem botanicznym to zdecydowanie owoc. Do Europy dotarł dzięki Maurom, którzy podróżowali po świecie. W Polsce natomiast bakłażan z początku traktowany był tylko jako ozdoba, a jego właściwości odkryto dopiero w XIX wieku. Dopiero Włosi pokazali nam jak uprawiać oraz jak bardzo ekskluzywny może być bakłażan.

Największą zaletą bakłażanu jest jego nisko kaloryczność, ponieważ w 100 gramach mieści się jedynie 20 kcal. Jego skład to 90% wody i 2% cukru. Jedząc bakłażana wzbogacasz swój organizm w potas, wapń oraz magnez. Bakłażan posiada również sporą dawkę błonnika, co dobroczynnie wpływa na nasz organizm.

Skórka bakłażana posiada związki fenolowe, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo związki w nich zawarte działają antyrakowo.

Niestety bakłażan może być ciężkostrawny więc należy zwrócić uwagę, czy nam nie zaszkodzi. Jedzenia bakłażana powinni unikać:

  • dzieci
  • kobiety w ciąży
  • osoby chore na reumatyzm
  • osoby cierpiące na podagrę
  • mające problemy z nerkami i z układem pokarmowym

baklazan

Nadziewany kasza i grzybami

Co kupić?

  • 1 kg bakłażanu lub cukinii
  • 150 g grzybów
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g boczku
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Bakłażana należy przekroić na pół i łyżką wydrążyć miąższ. Teraz miąższ, cebulę, grzyby i boczek należy pokroić drobno. Boczek usmaż na patelni, najlepiej bez dodatku oleju, a potem dodaj cebulę i grzyby. Wymieszaj wszystko z miąższem i przypraw. Na koniec dodaj kaszę i zetrzyj ser na tarce. Farszem nadziej bakłażany i wyłóż je do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp starty ser i piecz ok 40 minut w 180 stopniach.

bakłażan

Zapiekanka z bakłażana

Co kupić?

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 kg bakłażanów
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • Pół szklanki liści bazylii
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bułki tartej z przyprawami
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni. Bakłażana pokrój na 1 cm plastry, paprykę w kostkę, seler w 1 cm plastry, cebula na małe kawałeczki, a liście bazylii posiekaj. Bakłażana smaż na oliwie z oliwek ok 4 minuty z każdej strony po, czym dodaj liście bazylii. Zdejmij patelnie z ognia i dodaj parmezan, śmietanę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wymieszaj i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut.

bakłażan

Kawior z bakłażana

Co kupić?

  • 60 dag żółtej, zielonej i czerwonej papryki
  • 60 dag bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 1 szklanka oliwy
  • sól

Przygotowanie:

Bakłażan, zieloną oraz czerwoną paprykę nasmaruj oliwą i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia, obierz warzywa i posiekaj miąższ. Bazylię oraz natkę pietruszki umyj i posiekaj drobno. Czosnek posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z bazylią i pietruszką , a potem dodaj do miąższu. Dodaj resztę oliwy oraz sok z cytryny i sól. Wymieszaj całość i odstaw na 20 minut. Po tym czasie posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku.

nakłażan kawior

Zapiekanka gratin

Co kupić?

  •  Oliwa z oliwek
  • 35 dkg bakłażanów
  • 1/4 szklanki sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mieszanki pół na pół śmietanki i mleka
  • Pół szklanki + 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1/2 szklanki sosu marinara

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój na 1 cm plastry i smaż na oliwie z oliwek z obu stron na brązowo. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz wymieszaj ze sobą ser ricotta, jajko, mleko ze śmietana, 1/4 szklankę parmezanu, 1/8 łyżeczkę soli oraz 1/8 łyżeczkę pieprzu. W naczyniu żaroodpornym ułóż bakłażan, posyp parmezanem, dopraw do smaku i polej sosem. Powtórz układ warstwy i na wierzch posyp parmezan.Piecz w 200 stopniach przez 30 minut.

zapiekanka gratin

Roladki z bakłażana i kaszy

Co kupić?

  • majonez do smaku
  • natka pietruszki
  • 1bakłażan
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka do smaku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plastry ok 0,5 cm, następnie posyp je z obu stron sola, pieprzem i papryką. Blaszkę posmaruj masłem i wyłóż na niej plastry bakłażana. Piecz go w 220 stopniach ok 10 minut, aby skórka się zarumieniła. Kaszę należy ugotować, jak na instrukcji z opakowania. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Teraz sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Kasze wymieszaj ze skórką i natką.Dodaj łyżkę majonezu i sok z cytryny. Farsz wyłóż na bakłażany i zwiń je w rulon. Możesz spiąć je wykałaczką, aby się lepiej trzymały.

roladki z baklazana