Bakłażan – 5 super przepisów na pyszne dania z bakłażana

2 października 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Bakłażan, jest często niedoceniany  i zapomniany. Chcielibyśmy Was przekonać do bakłażana i przedstawić kilka ciekawych propozycji na jego podanie.

 

Co nieco o bakłażanie

Bakłażan to roślina z gatunku psiankowatych. Co ciekawe uznawany jest za warzywo, ale pod kątem botanicznym to zdecydowanie owoc. Do Europy dotarł dzięki Maurom, którzy podróżowali po świecie. W Polsce natomiast bakłażan z początku traktowany był tylko jako ozdoba, a jego właściwości odkryto dopiero w XIX wieku. Dopiero Włosi pokazali nam jak uprawiać oraz jak bardzo ekskluzywny może być bakłażan.

Największą zaletą bakłażanu jest jego nisko kaloryczność, ponieważ w 100 gramach mieści się jedynie 20 kcal. Jego skład to 90% wody i 2% cukru. Jedząc bakłażana wzbogacasz swój organizm w potas, wapń oraz magnez. Bakłażan posiada również sporą dawkę błonnika, co dobroczynnie wpływa na nasz organizm.

Skórka bakłażana posiada związki fenolowe, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo związki w nich zawarte działają antyrakowo.

Niestety bakłażan może być ciężkostrawny więc należy zwrócić uwagę, czy nam nie zaszkodzi. Jedzenia bakłażana powinni unikać:

  • dzieci
  • kobiety w ciąży
  • osoby chore na reumatyzm
  • osoby cierpiące na podagrę
  • mające problemy z nerkami i z układem pokarmowym

baklazan

Nadziewany kasza i grzybami

Co kupić?

  • 1 kg bakłażanu lub cukinii
  • 150 g grzybów
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g boczku
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Bakłażana należy przekroić na pół i łyżką wydrążyć miąższ. Teraz miąższ, cebulę, grzyby i boczek należy pokroić drobno. Boczek usmaż na patelni, najlepiej bez dodatku oleju, a potem dodaj cebulę i grzyby. Wymieszaj wszystko z miąższem i przypraw. Na koniec dodaj kaszę i zetrzyj ser na tarce. Farszem nadziej bakłażany i wyłóż je do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp starty ser i piecz ok 40 minut w 180 stopniach.

bakłażan

Zapiekanka z bakłażana

Co kupić?

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 kg bakłażanów
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • Pół szklanki liści bazylii
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bułki tartej z przyprawami
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni. Bakłażana pokrój na 1 cm plastry, paprykę w kostkę, seler w 1 cm plastry, cebula na małe kawałeczki, a liście bazylii posiekaj. Bakłażana smaż na oliwie z oliwek ok 4 minuty z każdej strony po, czym dodaj liście bazylii. Zdejmij patelnie z ognia i dodaj parmezan, śmietanę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wymieszaj i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut.

bakłażan

Kawior z bakłażana

Co kupić?

  • 60 dag żółtej, zielonej i czerwonej papryki
  • 60 dag bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 1 szklanka oliwy
  • sól

Przygotowanie:

Bakłażan, zieloną oraz czerwoną paprykę nasmaruj oliwą i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia, obierz warzywa i posiekaj miąższ. Bazylię oraz natkę pietruszki umyj i posiekaj drobno. Czosnek posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z bazylią i pietruszką , a potem dodaj do miąższu. Dodaj resztę oliwy oraz sok z cytryny i sól. Wymieszaj całość i odstaw na 20 minut. Po tym czasie posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku.

nakłażan kawior

Zapiekanka gratin

Co kupić?

  •  Oliwa z oliwek
  • 35 dkg bakłażanów
  • 1/4 szklanki sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mieszanki pół na pół śmietanki i mleka
  • Pół szklanki + 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1/2 szklanki sosu marinara

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój na 1 cm plastry i smaż na oliwie z oliwek z obu stron na brązowo. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz wymieszaj ze sobą ser ricotta, jajko, mleko ze śmietana, 1/4 szklankę parmezanu, 1/8 łyżeczkę soli oraz 1/8 łyżeczkę pieprzu. W naczyniu żaroodpornym ułóż bakłażan, posyp parmezanem, dopraw do smaku i polej sosem. Powtórz układ warstwy i na wierzch posyp parmezan.Piecz w 200 stopniach przez 30 minut.

zapiekanka gratin

Roladki z bakłażana i kaszy

Co kupić?

  • majonez do smaku
  • natka pietruszki
  • 1bakłażan
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka do smaku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plastry ok 0,5 cm, następnie posyp je z obu stron sola, pieprzem i papryką. Blaszkę posmaruj masłem i wyłóż na niej plastry bakłażana. Piecz go w 220 stopniach ok 10 minut, aby skórka się zarumieniła. Kaszę należy ugotować, jak na instrukcji z opakowania. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Teraz sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Kasze wymieszaj ze skórką i natką.Dodaj łyżkę majonezu i sok z cytryny. Farsz wyłóż na bakłażany i zwiń je w rulon. Możesz spiąć je wykałaczką, aby się lepiej trzymały.

roladki z baklazana



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...