Agata Ziemnicka: Soki i koktajle w minutę – recenzja
Są łatwe w przygotowaniu, nie zajmują dużo czasu, może je pić prawie każdy, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Mowa o sokach i koktajlach, których nigdy nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Koktajle i smooothie z całą pewnością są świetną alternatywą dla tradycyjnych owoców i warzyw, którą możemy wykorzystywać przez cały rok. Jesień jest także odpowiednim czasem na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw i dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin.
Soki i koktajle w minutę psychodietetyczki Agaty Ziemnickiej wydanej przez Wydawnictwo: Burda Publishing Polska to propozycja dla wszystkich, którzy chcą zacząć poznawać świat smaków soków wyciskanych w domu. Wstęp poświęcony został enumeracji wielu zbawiennych walorów, jakie kryją w sobie soki i koktajle. Dla kogoś, kto dopiero rozpoczyna swoją przygodę z tego typu napojami, informacje te mogą być niezwykle cenne.
Przepisy są podzielone tematycznie, np. koktajle na oczyszczanie, wspomaganie metabolizmu, na dobry początek dnia, przed treningiem i po, a także pomysły na desery miksowane oraz przepisy na zupy. Doprawdy jest w czym wybierać, bo przepisy są zarówno na soki z warzyw, jak i owoców i to w połączeniach klasycznych, jak i bardzo zaskakujących. Przepisy przeznaczone do wykonania w blenderze, wyciskarce czy w sokowirówce są ze sobą wymieszane, jednak przy nazwie każdej propozycji znajduje się adnotacja, w jakim urządzeniu należy przygotować dany napój. Każdy z podanych przepisów jest opatrzony kolorowym pięknym zdjęciem, co ogromnie podnosi walory estetyczne książki i zachęca do domowych eksperymentów z sokami.
W książce poza tradycyjnymi przepisami na koktajle owocowe i warzywne znajdziemy też pomysły niecodzienne i ciekawe, jak np. propozycje koktajli na bazie zielonej herbaty lub mleka kokosowego oraz desery i zupy, które mogą urozmaicić monotonię codziennej diety. Autorka udziela także porad na lepsze wchłanianie składników oraz dodaje zawsze istotne informacje na temat działania poszczególnych składników. W poradniku tym znajdziemy przepisy na wiele koktajli i soków warzywno-owocowych, które wypełnione są mikro- i makroelementami, witaminami, składnikami mineralnymi, antyoksydantami i enzymami, nasycają organizm składnikami odżywczymi, dodają energii i nawadniają.
Oczywiście cały proces przygotowania soku lub koktajlu zajmie nam więcej czasu niż tytułową minutę (składniki należy obrać, pokroić, orzech sparzyć itp.), ale wciąż są to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu przepisy. Nie da się ukryć, że część podanych w książce koktajli można wykonać tylko przy mikserze o silnej mocy, bowiem zwykły, mały blender może sobie nie poradzić z dokładnym zmieleniem ziaren lub twardych warzyw. Posiadając jednak przynajmniej klasyczną sokowirówkę na pewno można wypróbować sporą cześć propozycji.
Nie od dziś wiadomo, że świeżo wyciśnięty sok jest skarbnicą zdrowia. Codzienne dostarczanie swojemu organizmowi bomby witaminowej korzystnie wpłynie na pracę wszystkich narządów, poprawi stan zdrowia i ogólne samopoczucie. Aby organizm w pełni przyswajał witaminy sok należy pić powoli, delektować się jego smakiem, a każdy łyk mieszać ze śliną, ponieważ w niej znajdują się enzymy trawienne. Składniki świeże, jędrne i soczyste warto kupować od rolników lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Wówczas nie narażamy swego organizmu na szkodliwe działanie pestycydów i nawozów.
Książka ta adresowana jest dla wszystkich tych, którzy lubią koktajle i soki owocowe i warzywne lub dla tych, którzy chcieli by spróbować odżywiać się zdrowiej. Przepisy nadają się dla wegetarian i po drobnych modyfikacjach, również dla wegan. Również osoby na diecie znajdą tutaj wiele pomysłów dla siebie. Ten pięknie wydany kulinarny poradnik sokowo-koktajlowy jest zatem pozycją doskonałą dla każdego, kto poszukuje inspiracji w odkrywaniu nowych smaków oraz dla tych osób, które planują włączyć w codzienną dietę więcej warzyw i owoców. Domowe smoothie spożywane w pracy lub na uczelni na pewno będzie świetną alternatywą dla klasycznej kanapki, a także znakomitym urozmaiceniem codziennego menu.
Polecamy serdecznie. Książka powinna znaleźć się w domowej biblioteczce i stanowić podpowiedź na zdrowe i smaczne wykorzystanie jesiennych (oraz całorocznych) owoców i warzyw.