Olej to podstawowy składnik prawidłowej diety człowieka. Dodajemy je do sałatek, smażymy na nich a nawet stosujemy jako odżywki do włosów lub balsamy do ciała. Różnorodność produktów na sklepowych półkach sprawia, że często nie wiemy, który z nich wybrać i pomimo wstępnego założenia wychodzimy ze sklepu z całkowicie innym produktem. Mowa tutaj nie tylko o fakcie z czego zostały wytworzone ale również sposobie ich tłoczenia – na zimno lub gorąco. Z przeprowadzonych badań wynika, że najbardziej wartościowe i najzdrowsze dla naszego organizmu są oleje tłoczone na zimno. Dlaczego warto je kupować i jakie mają wartości dla organizmu człowieka? O tym wszystkim przeczytasz niżej.
Oleje tłoczone na zimno
Sposób tłoczenia olejów jest niezwykle ważny szczególnie jeżeli chodzi o zawarte w nich składniki odżywcze. Produkt otrzymywany metodą tłoczenia na zimno zachowuje najkorzystniejsze dla organizmu człowieka walory odżywcze. Otrzymywany w ten sposób produkt bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, beta – karoten, żelazo, wapń, magnez, fosfor i inne, przez co korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, trawiennego i nie tylko. Dodatkowo posiada intensywny smak i zapach, co sprawia, że doskonale sprawdza się w kuchni. Jeżeli oczekujesz produktu najwyższej jakości, bogatego we wszystkie najważniejsze i najkorzystniejsze wartości odżywcze wybierz olej nierafinowany o niższym punkcie dymienia. Wysokiej jakości oleje roślinne tłoczone na zimno klik proponuje polski producent Ol’Vita.
Niestety, decydując się na zakup oleju tłoczonego na zimno musisz liczyć się z nieco wyższą od tradycyjnej ceną, produkcja z zachowaniem prawidłowych procedur jest droższa od tłoczenia na gorąco dlatego też analogicznie za olej zapłacimy więcej. Dodatkowo produkty tego typu nie zawierają środka konserwującego a co za tym idzie olej ma nieco krótszy termin ważności, powinien zostać szybko zużyty.
Oleje tłoczone na gorąco
Podczas tłoczenia oleju na gorąco wydajność ziaren roślin oleistych rośnie nawet dwukrotnie, co nie jest jednak zjawiskiem korzystnym. Proces pozyskiwania na gorąco przeprowadzany jest w temperature od 160 do 200°C a zawarte w ziarnach rośliny kwasy tłuszczowe nienasycone zostają zamienione na niekorzystne dla zdrowia człowieka izomery trans.
Oleje rafinowane dlaczego należy ich unikać?
Podczas procesu rafinacji dochodzi do całkowitego usunięcia z produktu wszelkich niepożądanych składników. W trakcie zabiegu oleje poddawane są ekstrakcji silnymi środkami chemicznymi – heksan. Jeżeli cieszysz się długą trwałością oleju i chwalisz produkt za możliwością długiego przechowywania to “zaletę tą” możesz przypisać właśnie procesowi rafinowania. Olej rafinowany zostaje oprócz tego, że pozbawiony jest wszelkich niepożądanych składników, traci również głęboki smak, kolor i co najważniejsze – właściwości odżywcze.
5 przykładowych, pełnowartościowych olejów
1. Olej z ostropestu
W oleju ostropestowym znajdują się substancje odżywcze, które poprawiają działanie naszego organizmu, między innymi są to: kwasy organiczne, witamina K i C, sylimaryna, fitosterole, sole mineralne oraz kwas linolowy. Produkt ma szerokie zastosowanie, można go stosować zarówno doustnie jak i na skórę. Jako produkt doustny bardzo dobrze sprawdza się w zwalczaniu problemów trawiennych, jelitowych, bóli wątroby i innych. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, stymuluje pracę mózgu – poprawia koncentrację i wspomaga pamięć, zapobiega nowotworom, pomaga w walce z chorobami układu krążenia, łagodzi objawy schorzeń jamy ustnej, pomaga leczyć cukrzycę, korzystnie wpływa na wzrok i odporność organizmu. Stosowany na skórę spowalnia procesy starzenia oraz wygładza skórę, dodatkowo rozjaśnia skórę i łagodzi zaczerwienienia i pomaga zwalczać stany zapalne.
2. Olej lniany
W oleju lnianym określany również jako Budwigowy znajduje się aż do 45% tłuszczu. Produkt bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki wyjątkowym właściwościom pomaga obniżać cholesterol, wspomaga procesy trawienne, wspomaga pracę układu krążeniowego, opornościowego, oddechowego a także rozrodczego. Znacząca obecność witaminy E zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób i pomaga w ich zwalczaniu. Dodatkowo, stosowany na skórę przynosi dużą ulgę w leczeniu odleżyn, oparzeń i innych. W kuchni znajduje szerokie zastosowanie i zyskuje coraz to większą popularność.
3. Olej krokoszowy
Olej krokoszowy znajduje się w czołówce najwyżej cenionych produktów pochodzenia roślinnego. Ze względu na dużą zawartość linolowego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, wspomaga układ odpornościowy, stymuluje pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Dodatkowo produkt bogaty jest w kwasy linolenowy – omega-3, którego systematyczne przyswajanie może spowodować opóźnienie procesów starzenia. Bardzo dobrze wpływa na układ krążeniowy i sercowy, zapobiega powstawaniu chorób serca i zawałów. Dzięki obecności dużej ilości witamin A i E, jego regularne stosowanie poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
4. Olej z orzecha włoskiego
Produkt bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ze względu na wyjątkowe właściwości posiada szerokie zastosowanie zdrowotne. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu wspomagając procesy trawienne, krążeniowe, odpornościowe i inne. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiega zaparciom. Łagodzi stany zapalne, pomaga walczyć z oparzeniami, wysypkami, podrażnieniami skóry – działa antybakteryjnie i antyseptycznie, stosowanie go na ranę zapobiega powstawaniu zakażeń. Wykazuje działanie przeciwbólowe. Dodatkowo zaleca się jego stosowanie podczas diety i odchudzania, wspomaga procesy metaboliczne i przyczynia się do zdrowszej i szybszej utraty wagi.
Olej z konopii posiada szerokie zastosowanie i jest jednym z najbardziej docenianych wśród innych olejów tłoczonych na zimno. Wielonienasycone kwasy Omega zawarte w produkcie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, dostarczając mu niezbędnych składników odżywczych. Kwas omega-3 i omega-6 odżywia organizm, zapobiegając powstawaniu wielu schorzeń. Regularne przyjmowanie oleju konopnego zwalcza pojawienie się cukrzycy, wspomaga układ trawienny i pracę jelit, pomaga walczyć z nadciśnieniem, wspomaga pracę serca zapobiegając pojawianiu się zawałów. Działa kojąco, łagodząco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Szczególnie polecany osobom zmagającym się z uciążliwymi bólami głowy – migreną, kręgosłupa i innymi. Może być stosowany jako środek spożywczy lub bezpośrednio na skórę.
Różnorodność i szerokie zastosowanie olejów tłoczonych na zimno przemawia jedynie na korzyść ich stosowania. W porównaniu do produktów pozyskiwanych na gorąco oleje tłoczone na zimno zachowują wszelkie korzystne dla działania organizmu substancje odżywcze. Pełnowartościowe oleje z ostropestu. orzechów włoskich, konopii czy krokoszu zapobiega i pomaga w leczeniu wielu schorzeń. Jeżeli zależy Ci na produktach pełnowartościowych, bogatych w witaminy i mikroelementy to zdecydowanie wybierz oleje tłoczone na zimno.