Dieta w chorobie Hashimoto – jak dbać o codzienne menu

30 sierpnia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Styl odżywiania w chorobie Hashimoto odgrywa bardzo ważną rolę, dlatego też należy zadbać o codzienną dietę. Powinna obfitować w odpowiedniej ilości cenne kwasy omega-3, pełnowartościowe białko oraz cynk. Trzeba też uważać, aby zachować swoją wagę, gdyż zwiększona podaż kalorii może skutkować groźną dla chorujących nadwagą.

Co to jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto to schorzenie autoimmunologiczne tarczycy – organizm chorego wytwarza nadmierną ilość przeciwciał przeciwko antygenom tego narządu. Proces ten prowadzi do trwałego uszkodzenia komórek tarczycy i osłabienia wydzielania hormonów, a to z kolei skutkuje trwałą niedoczynnością tarczycy. Hormony te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich tkanek w organizmie, a ich poziom powinien być optymalny, gdyż od tego zależy nasze zdrowie.

Hormony tarczycy wpływają m.in. na metabolizm tłuszczów oraz węglowodanów, przemianę materii, procesy tlenowe w wątrobie, sercu i innych narządach, samopoczucie, regenerację skóry, cykl menstruacyjny itp. Najpierw rozwija się po cichu, nie dając żadnych objawów, a dopiero z wiekiem można zaobserwować różne dolegliwości. Warto dodać, że na chorobę Hashimoto aż dziesięciokrotnie częściej cierpią kobiety niż mężczyźni.

Jakie są objawy choroby Hashimoto?

Objawami tej choroby jest m.in. zwiększenie masy ciała mimo aktywności i ogólnie zdrowego stylu życia, senność, chroniczne zmęczenie, stany depresyjne, sucha skóra i kruche paznokcie, zaburzenia cyklu menstruacyjnego itd. Niezwykle istotna jest diagnostyka, gdyż Hashimoto często występuje wraz z innymi chorobami, np. łuszczycą, nietolerancjami pokarmowymi, cukrzycą typu 1 itd. Przeprowadzenie serii badań pomoże postawić odpowiednią diagnozę oraz ustalić plan walki z chorobą, m.in. poprzez zwiększenie aktywności, zdrowy styl odżywiania oraz leki.

Właściwa dieta to podstawa w walce z chorobą

Hashimoto to trudny przeciwnik, dlatego należy zadbać o swój organizm, m.in. stosując odpowiednią dietę. To ważny czynnik wspomagający funkcjonowanie tarczycy i zarazem walkę z chorobą. Należy codziennie dostarczać produkty konieczne do wytwarzania hormonów tarczycy, a także zrezygnować z kilku produktów zaostrzających dolegliwości.

W Internecie oraz księgarniach można znaleźć wiele źródeł wiedzy na temat tej choroby oraz diecie. Na przykład Karen Frazier, autorka książki „Sposób na Hashimoto”, dzieli się z czytelnikami swoimi doświadczeniami. Podpowiada, jak usunąć z organizmu toksyny i odzyskać zdrową tarczycę, stosując właściwą dietę.

Autorka chorowała na Hashimoto aż dwadzieścia lat, zanim zdiagnozowano u niej chorobę. Na podstawie swoich zmagań ułożyła 31-dniowy plan diety, ale w książce dla ułatwienia można znaleźć także przepisy i listy zakupów. Gotowanie według kilku pożytecznych zasad oznacza złagodzenie objawów choroby, co jest ważnym krokiem w ogólnej bitwie z Hashimoto.

Podstawowe założenia dietetyczne

Przede wszystkim trzeba jadać regularnie, ok. 4-5 posiłków dziennie, a ostatni ok. 3 godziny przed snem, gdyż to zapewnia właściwe tempo przemiany materii. Należy zrezygnować z przetworzonej żywności, a postawić na produkty naturalne, świeże, sezonowe i lokalne.

Dieta jest kwestią indywidualną, ale powinna obfitować w źródła pełnowartościowego białka, węglowodany złożone i tłuszcze o wysokiej zawartości kwasów omega 3, czyli m.in. chudy drób, ryby, ryż brązowy, kasze, olej lniany czy siemię lniane. Cenny jest także jod, selen, żelazo, cynk, witamina B12, przeciwutleniacze i probiotyki. Warto znać wstępne założenia dietetyczne, ale także poszerzać swoją wiedzę, m.in. poprzez lekturę różnych artykułów i książek.