Francuskie clafoutis z truskawkami

18 czerwca 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Masło 8 dag
Truskawki 30 dag
Cukier 10 dag
Jajka duże 3 szt
Mąka 15 dag
Szczypta soli
Mleko 150ml
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Masło do formy 1 łyżeczka
Płatki migdałowe
Cukier puder

Masło roztopić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i mleko. Ubijamy aż ciasto będzie gęste i gładkie jak na naleśniki.
Formę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na dno układamy pokrojone truskawki i wylewamy ciasto. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ° C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 ° C i pieczemy około 50 minut. Ciasto powinno się ściąć, a wierzch zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika, po 10 minutach posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

file1276868194



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....