Pijana śliwka – ciasto z masą kremową
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śliwkowa:
600 g suszonych śliwek bez pestek
100 ml czystej wódki
250 g masła
250 g kremu czekoladowego typu nutella
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki wrzątku
1,5 łyżeczki żelatyny
Poncz:
1/3 szklanki kawy (ok 2 łyżeczek kawy rozpuszczonej we wrzątku)
1/4 szklanki wódki wiśniówki lub śliwowicy
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
Mleczna czekolada
Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.
Wszystkie składniki ponczu łączymy.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.
Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch.