Szarlotka z pianką według Ani

17 stycznia 2018, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

file1516198832

Składniki:

3 szklanki mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 cukier wanilinowy 

250 g masła 

6 łyżek cukru

5 żółtek

3 łyżki śmietany 18% 

2 łyżeczki kakao 

1 łyżka bułki tartej

Masa jabłkowa:

ok 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki)

1 galaretka cytrynowa 

cukier do smaku

cynamon

2 łyżki roztopionego masła 

Pianka:

5 białek

2 budynie śmietankowe 

1 szklanka cukru

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypujemy dodatkowo mąką. Oddzielamy 1/3 ciasta i wgniatamy do niej kakao, wkładamy do zamrażarki.

Formę 23×23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyklejamy spód i boki formy ciastem, posypujemy bułką tartą. 

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy do smaku cukrem, mieszamy z sypką galaretką i cynamonem. Wykładamy na ciasto. Polewamy roztopionym masłem.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie ciągle ucierając proszek budyniowy. Pianę wykładamy na jabłka.

Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 50 – 60 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem