Smaczne święta z marką Rolnik!

7 grudnia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny


Poszukiwanie upominków dla rodziny i przyjaciół, długie kolejki w sklepach, świąteczne porządki, pakowanie prezentów, piękne zapachy unoszące się w całym domu, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę… Zdecydowana większość Polek i Polaków nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez spotkania z rodziną i wspólnego biesiadowania przy stole. Spędzamy przy nim nawet 10 godzin! A ile godzin trzeba spędzić w kuchni, aby móc biesiadować przez 10 godzin?

Jeśli nie chcemy, aby ten czas był przesadnie długi sięgnijmy po 3 propozycje marki Rolnik, które ułatwią i skrócą świąteczne przygotowania.

Barszczyk czerwony Rolnik pomoże w przyrządzeniu najważniejszej świątecznej zupy. Co roku nasze babki w okresie świąt Bożego Narodzenia kisiły w kamiennych garnkach czerwone buraki, dodając ząbki świeżego czosnku. Powstający produkt był ważną pozycją w świątecznym jadłospisie, którą uświetniały wyrabiane ręcznie uszka z mięsem lub kapustą i grzybami. Koncentrat barszczu czerwonego Rolnik pozwala na szybkie i niekłopotliwe uzyskanie równie wyśmienitej potrawy. Niesie on ze sobą niepowtarzalny smak, powstający z mieszaniny buraków, czosnku i świeżego pieprzu.

Koncentrat barszczu czerwonego w poręcznej butelce, wytworzony z polskich buraków jest świetną propozycją, nie tylko na świąteczny stół. Należy dodać, iż zawiera dużą ilość antocyjanów, które dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym zmniejszają liczbę wolnych rodników w naszym organizmie. Zawarty w nim czosnek skutecznie zmniejsza ryzyko częstych w okresie jesienno-zimowym infekcji. A podany na zimno w formie napoju ugasi pragnienie.

Świąteczny barszcz

Składniki:

  • Barszczyk czerwony koncentrat Rolnik

  • 50 dkg włoszczyzny

  • 2 cebule

  • 10 dkg suszonych grzybów

  • liść laurowy , majeranek i ziele angielskie

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz, cukier do smaku

  • uszka z grzybami

Przygotowanie:

1. Przygotować 3 litry wywaru z włoszczyzny, cebul, oraz przypraw. Osobno ugotować namoczone w wodzie suszone grzyby.

2. Wymieszać oba wywary, doprawiając solą, pieprzem, szczyptą cukru i rozgniecionym czosnkiem. Dodać „Barszczyk czerwony koncentrat” i odrobinę soku z cytryny, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Barszcz podawać gorący z uszkami grzybowymi, posypany szczyptą majeranku.

Żurawina cała Premium Rolnik jest smakołykiem najwyższej jakości. Specjalny proces technologiczny pozwala na zachowanie w całości owoców żurawiny, a oprócz doskonałych walorów smakowych nadaje temu produktowi niepowtarzalne walory estetyczne. Małe, czerwone kuleczki pięknie ozdobią każdą potrawę. Przysmak będzie pasował do wszelkiego rodzaju wędlin, wędzonek, wykwintnych pieczeni, pasztetów a także szlachetnych serów.

Owoce żurawiny uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Są skarbnicą żelaza, witaminy C, a także błonnika. Wysoka zawartość żelaza decyduje o przydatności żurawiny w diecie wegetariańskiej. Mięsa i sery podane z sosem żurawinowym to doskonały wybór na świąteczny stół

Świąteczny pieczony schab z żurawiną Rolnik

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości

  • kilka liści tymianku i szałwi

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • olej

  • 2-3 lekko kwaśne jabłka

  • żurawina Rolnik

Przygotowanie:

Mięso umyj i osusz. Czosnek rozetrzyj z solą, natrzyj mięso. Zioła posiekaj, rozetrzyj z pieprzem, a następnie mieszanką posyp mięso. Tak przygotowane mięso zostaw na całą noc pod przykryciem w lodówce. Następnie umieść je w brytfannie, skrop kilkoma łyżkami oleju, wstaw do piekarnika o temperaturze 200°C i piecz godzinę. Gdy schab się zrumieni, podlej go wodą, a potem co jakiś czas polewaj wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia schab obłóż cząstkami jabłek. Po wystudzeniu pokrój. Przyozdób żurawiną.

Seler wyborny Rolnik to cienko starty, świeży seler, zalany octową marynatą. Gotowy do bezpośredniego użycia, zaoszczędzi czas i wysiłek w przedświątecznej krzątaninie. Znakomity zarówno do potraw gotowanych, surowych oraz jako dodatek zaostrzający apetyt. W odróżnieniu od świeżego selera, którego miąższ szybko ciemnieje, Seler wyborny Rolnik zachowuje jasną barwę i apetycznie prezentuje się w salaterce.

Trudno przecenić, a nawet wymienić wszystkie wartości odżywcze tego niepozornego warzywa. Seler zawiera aż dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Jest w sam raz na zimowe chłody, gdy szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia. Jest bogaty w kompleks witamin z grupy B, odpowiedzialnych m.in. za prawidłowe krążenie, właściwe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych oraz tworzenie materiału genetycznego. Seler stanowi podstawę diety odchudzającej. Przoduje wśród artykułów niskokalorycznych. Zawartość wit. B5 wspomaga metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek, a wit. PP reguluje poziom cukru i cholesterolu w organizmie. Seler ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w okresie świątecznym, gdy nie oszczędzamy naszego przewodu pokarmowego. Dzięki wit. B12 warzywo działa uspokajająco, wpłynie więc na świąteczne odprężenie i relaks. Seler to także niewyczerpane źródło wit. E, zwanej witaminą młodości, która w parze z wit. C chroni skórę przed niszczącymi ją wolnymi rodnikami.

Ceny:

Barszczyk czerwony Rolnik (330ml) – 2,59 zł

Seler wyborny Rolnik (370 ml) – 2,50 zł (klasyczny)

Żurawina Premium Rolnik (300g) – 8,00 zł