Ryż z truskawkami na zimno
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
6 łyżek ryżu risotto, Carnaroli lub arborio
2 pełne szklanki mleka (lub mleka sojowego pół na pół z niesłodzonym mlekiem kokosowym)
10 zielonych ziaren kardamonu
10 dag truskawek
1 łyżka soku z limonki
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
1/8 szklanki wiórków kokosowych
6 łyżek ryżu risotto, Carnaroli lub arborio
2 pełne szklanki mleka (lub mleka sojowego pół na pół z niesłodzonym mlekiem kokosowym)
10 zielonych ziaren kardamonu
10 dag truskawek
1 łyżka soku z limonki
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
1/8 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
W małym garnku, rozpuścić z wodą 1/2 szklanki cukru i doprowadzić do wrzenia. Umyć i pokroić na pół truskawki. Dodać do syropu z czterema ziarnami kardamonu i sokiem z limonki. Dusić na małym ogniu przez około 15 min. Przestudzić i wyjąć ziarna kardamonu. W tym czasie opłukać ryż pod zimną wodą. W mleku zagotować 6 ziaren kardamonu, a następnie powoli wsypać ryż. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 min., Usunąć ziarna kardamonu i dodać resztę cukru. Lekko schłodzić. Gotowane truskawki dodać do ryżu. Podawać z wiórkami kokosowymi i świeżymi truskawkami.
W małym garnku, rozpuścić z wodą 1/2 szklanki cukru i doprowadzić do wrzenia. Umyć i pokroić na pół truskawki. Dodać do syropu z czterema ziarnami kardamonu i sokiem z limonki. Dusić na małym ogniu przez około 15 min. Przestudzić i wyjąć ziarna kardamonu. W tym czasie opłukać ryż pod zimną wodą. W mleku zagotować 6 ziaren kardamonu, a następnie powoli wsypać ryż. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 min., Usunąć ziarna kardamonu i dodać resztę cukru. Lekko schłodzić. Gotowane truskawki dodać do ryżu. Podawać z wiórkami kokosowymi i świeżymi truskawkami.