Filet w sosie z granatu

1 listopada 2017,
dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny

file1509546837

 

filety z kurczaka
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
łyżka ziaren słonecznika
kopiasta łyżka mąki pszennej
jajko
sól morska
olej

Sos:

owoc granatu
120 ml wina czerwonego
1/2 niedużej cebuli
1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżki miodu
30 ml wody
3/4-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pieprz

Mięso myję, osuszam. Filety dzielę na porcję, każdą delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Panieruję je, zamaczając najpierw w roztrzepanym jajku, potem w mieszance orzechów, słonecznika i mąki. Piersi smaże na złoty kolor.
Robię sos: do wina dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, cukier i miód. Podgrzewam, aż płyn zredukuję się o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskam sok – używam do tego drewnianej pałki i dodaję go do sosu. Zagęszczam mąką z wodą.
Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Filet układam na talerzu i polewam sosem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...