Ocet jabłkowy był znany i stosowany już w czasach starożytnych. To jeden z najbardziej wszechstronnych produktów stosowanych w kosmetyce i medycynie naturalnej. Posiada wiele właściwości leczniczych, m.in. ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, wspomaga proces odchudzania, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz w połączeniu z miodem można go stosować w celu podniesienia odporności organizmu.
Ocet jabłkowy w niczym nie przypomina zwykłego octu spirytusowego, który możemy znaleźć w każdym domu. Jego skład jest naprawdę imponujący. Zawiera aminokwasy, enzymy, pektyny, związki polifenolowe w ilości około 400 – 1000 mg/l oraz witaminy i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy z grupy B. W procesie fermentacji powstają też kwas octowy, kwas mlekowy i kwas cytrynowy. Ocet jabłkowy jest mętny i posiada barwę od ciemno-żółtej do pomarańczowej.
Ocet jabłkowy i jego właściwości przeciwbakteryjne/przeciwgrzybicze
Dzięki zawartości kwasu octowego – ocet jabłkowy posiada właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Może być stosowany w gospodarstwie domowym jako środek do czyszczenia i dezynfekcji. Używany jest także do leczenia grzybicy paznokci, wszawicy, infekcji gardła i ucha. Ocet jabłkowy jest stosowany także do wydłużania trwałości jedzenia jako naturalny środek konserwujący.
Ocet jabłkowy i jego właściwości hipoglikemizujące
Za właściwości hipoglikemizujące octu jabłkowego odpowiada kwas octowy, jego główny składnik aktywny. Ocet jabłkowy wpływa na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi poprzez spowolnienie wchłaniania cukru z pożywienia i obniżenie glikemii poposiłkowej oraz dodatkowo zwiększa wrażliwość tkanek organizmu na insulinę. Zatem szczególnie polecany jest w diecie osób z podwyższonym poziomem cukru, cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Zarówno ocet jabłkowy, jak i żywność konserwowana octem jabłkowym, wpływają korzystnie na regulację gospodarki węglowodanowej.
Ocet jabłkowy i jego wpływ na układ krążenia
Wiele badań potwierdziło, że ocet jabłkowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, obecny w occie kwas chlorogenowy, hamuje utlenianie cholesterolu LDL. Tym samym spożywanie octu jabłkowego może zmniejszać ryzyko miażdżycy. Ocet jabłkowy na również działanie hipotensyjne, czyli obniżające poziom ciśnienia tętniczego krwi.
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Ocet jabłkowy reguluje wydzielanie insuliny w organizmie, dzięki temu organizm po zjedzeniu węglowodanów dłużej pozostaje syty, co z kolei sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych kalorii i tym samym zachowaniu prawidłowej masy ciała. Nie powinno się traktować octu jabłkowego jako cudownego środka na odchudzanie, ale niewielkie jego ilości mogą pomóc nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zwłaszcza jeśli mamy też problemy z gospodarką węglowodanową.
Ocet jabłkowy i jego wpływ na układ pokarmowy
Rozcieńczony ocet jabłkowy pity na czczo reguluje wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Wszystko to za sprawą pektyn znajdujących się w jabłkach, z których został wytworzony. Ocet jabłkowy spożywany po posiłku stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych oraz pomaga w przypadku wystąpienia niestrawności.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy sprawdza się w kuchni jako zamiennik zwykłego octu spirytusowego. Można go dodawać do sałatek, sosów. Można także przygotować z niego leczniczy napój. To produkt, którego nie powinniśmy jednak spożywać w zbyt dużych ilościach. Zazwyczaj zalecane jest aby 1-2 łyżki octu rozcieńczyć z 200 ml wody. Można dodać też 1-2 łyżeczki miodu, który wzbogaci nasz napój w dodatkową porcję witamin i minerałów, korzystnie wpływając na układ immunologiczny. Taki roztwór można wypijać na czczo lub po posiłku maksymalnie 2 razy dziennie.
Milena Szymańska, Dietetyk kliniczny
Sklep Ateraz
tel: (58)350-80-25
tel kom: 664-988-890
mail: [email protected]
Sklep Stacjonarny: ul. Jaśkowa Dolina 9, 80-252 Gdańsk
Sklep Internetowy: www.sklepateraz.pl