Tarta podwójnie truskawkowa

1 czerwca 2015, dodał: gadulka
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 180 gram mąki,
  • szczypta soli,
  • 120 gram schłodzonego masła pokrojonego na kawałki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jaja
  • 2 łyżki zimnej wody.
  • torebka cukru waniliowego,

na masę do wypełnienia:

  • 500 gram truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki (mocno ubitej) fix do śmietany
  • żółtko
  • cukier puder 2  łyżki

Etapy przygotowania

wsypujemy do malaksera wszystkie składniki i miksujemy aż do momentu gdy ciasto będzie przypominać zacierki.  Wyjmujemy ciasto i w misce zaczynamy je wyrabiać, ciasto wałkujemy tak aby pokryć dno i boki foremki. ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni i po schłodzeniu ciasta wstawiamy je do piekarnika (ciasto przykrywamy papierem do pieczenia z wysypanym grochem).

Pieczemy tak przez 20 minut po czym zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy przez następne 10 minut aż ciasto całkowicie się zrumieni.

W tym czasie miksujemy szklankę truskawek – część truskawek odkładamy do dekoracji.

Nadzienie – ubić  żółtko,  dodać cukier puder, a następnie dodać ubitą  śmietanę i wymieszać. Dodajemy tryskawki i dekorujemy na wierzchu.

http://www.kitchenist.com/wp-content/uploads/2009/07/strawberry-tart.jpg