czekoladowo – migdałowa rolada z truskawkami

8 czerwca 2010, dodał: gadulka
Artykuł zewnętrzny
  • 4 duże jajka
  • 100 gram cukru
  • 50 gram płatków migdałowych bardzo mocno zmielonych w  mikserze
  • 70 gram masła
  • 100 gram mąki przesianej
  • 40 gram kakao
  • 300 gram śmietany kremówki
  • 300 gram truskawek pokrojonych w drobną kostkę
  • torebka cukru migdałowego lub waniliowego

mąkę, kako,  przesiewamy przez sito

piekarnik nagrzewamy na 180 stopni

jajka ubijamy z cukrem pudrem – do jajek wlewamy powoli roztopione masło i na końcu szybkie składniki razem z pokruszonymi migdałami

ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia – duża prostokątna forma 25×30 cm lub większa

wkładamy do piekarnika na 15 minut (maksymalnie 20 minut) jak ciasto sie upiecze wyjmujemy je z piekarnika Przekładamy na kratkę (razem z papierem) i  przykrywamy wilgotną ściereczką (aby ciasto nie wyschło)

w tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem migdałowym

gdy ciasto będzie już przestudzone ale jeszcze ciepłe nakładamy śmietanę i truskawki

ciasto powoli zwijamy – powoli odrywając papier od ciasto  – mocno ściskamy – gotową roladę zawijamy jeszcze raz w ten sam papier na którym była pieczona, owijamy srebrną folią – formujemy mocno ją ściskają i wkładamy ja do lodówki na  godzinę

po upływie godziny ciasto wyjmujemy (ciasto prosto z lodówki nie jest smaczne)

kroimy i podajemy z truskawkami – ciasto możemy jeszcze posypać cukrem pudrem

    file1276001916