Deska do krojenia

8 czerwca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Każda gospodyni domowa ma w swoim ręku każdego dnia deskę do krojenia, przyznam, że osobiście preferuję deski duże, drewniane, ale ostatnio w jakimś programie zauważyłam prezentowanie gotowania na eleganckich deskach z innego materiału, poszukałam troszkę w sieci i znalazłam wszystko na temat desek! Okazuje się, że warto być zaopatrzonym w kilka różnych desek, które będą przeznaczone do innych czynności. Najbardziej popularne deski to te, które mam w swojej szafce już od dawna czyli drewniane. Najlepiej, żeby miała wydrążony specjalny rowek, którym będą spływać soki z poszczególnych produktów. Nową deskę warto zaimpregnować olejem jadalnym, co prawda deska ściemnieje, jednak nie będzie chłonąć dużej ilości wody. Jeśli spotykamy deski w sklepie w całej „rodzinie” czyli różnej wielkości komplet – to dobry pomysł na zrobienie serowego przyjęcia – wtedy sery  możemy podać na desce. Taka deska ma swoje minusy – ponieważ ostrzejsze noże kancerują drewno, w nacięciach mogą gromadzić się resztki żywności. Takie deski więc, najlepiej nadają się do krojenia pieczywa, ciast, serów i wędlin.

Deska z hartowanego szkła -najbardziej higieniczna. Szklaną deskę można zmyć w zmywarce, łatwo też umyć ją ręcznie, bo gładkiej tafli nie sposób zarysować. Nie przyjmuje zapachów, nie ma więc obaw, że jeden produkt przejdzie zapachem drugiego, niwecząc kulinarne dzieło. Na takiej desce nie próbuj czasem rozbijać mięsa tłuczkiem, ponieważ zniszczysz deskę. pomyśl też o tym, czy nie będzie Cię irytował charakterystyczny dźwięk nożna podczas krojenia. Takie deski są jednak odpowiednie do krojenia ryb, siekania cebuli czy czosnku.

Deski plastikowe – bardzo lekkie, poręczne, uniwersalne i łatwe w utrzymaniu w czystości, można je również myć w zmywarce. Są też odporne na zapachy, nienasiąkliwe i dość ciche podczas krojenia. Nowoczesne tworzywa sztuczne pozwalają na wykonanie desek „łamanych” – gdy pokroimy produkty, plastik można zgiąć, formułując z deski szufeleczkę, której zawartość łatwo wsypać do miski. Tworzywa sztuczne mają tę wadę, że szybko ulegają zniszczeniu i deskę dość często trzeba wymieniać, aby do potraw nie dostawał się niezdrowy plastik. Na tego rodzaju deskach można kroić warzywa, owoce, jaja.

Najnowszy szczy technologii to proponowane przez producentów zlewozmywaków nakładki na zlew w postaci desek do krojenia – w ten sposób można uzyskać dodatkową przestrzeń do kuchennych prac. Deski takie są wykonywane z drewna i z pewnością sprawdzą się w małych kuchniach gdzie każdy centymetr jest na wagę złota. Dużym ułatwieniem będzie też zakup deski ze specjalną powłoką antypoślizgową, która powoduje, że podczas kulinarnego szału deska pozostaje na miejscu, a ty możesz z uśmiechem na ustach kroić swoje produkty. Deska o zmyślnym kształcie rusztu ułatwi nam pracę, zadba również aby nic się nie zmarnowało a także nie zabrudziło blatu kuchennego – od teraz okruszki chleba są pod kontrolą a wyciekający sok z kiszonych ogórków czy pomidorów ścieknie na tacę, potem możemy go wykorzsytać do. np smacznej zupy…

Duży wybór desek znajdziesz TUTAJ