Już od dawna wiadomo, że cukier nie jest dla nas zdrowy. Może powodować różnorodne schorzenia i nasilać objawy wielu chorób. Dlatego zaczęto szukać zamienników cukru. Popularne słodziki po jakimś czasie również zaczęły budzić kontrowersje. Najgłośniej było mówione o szkodliwym działaniu aspartamu. Czy faktycznie jest on tak szkodliwy jak sądzono przez jakiś czas? Czy może wręcz przeciwnie warto go włączyć do swojej diety?
Czym jest aspartam?
Aspartam to jeden z najpopularniejszych sztucznych słodzików. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najczęściej są to napoje niskokaloryczne, gumy do żucia, cukierki. Co ciekawe słodzik ten wykorzystywany jest również w produkcji wędlin, przetworów rybnych czy mlecznych. Wykorzystywany jest także w farmaceutyce – można go znaleźć w niektórych lekach.
Aspartam został stworzony przez przypadek. W latach 60 ubiegłego wieku James M. Schlatter pracując nad nowym lekiem przeciwwrzodowym stworzył substancję słodszą od cukru ponad 200 krotnie. To był właśnie Aspartam czyli połączenie kwasu asparginowego oraz fenyloalaniny. Jego odkrycie bardzo szybko podzieliło specjalistów z zakresu żywienia – jedni byli zachwyceni odkryciem, drudzy wręcz przeciwnie, krytykowali nowy słodzik.
O co oskarżano aspartam?
Już niedługo po odkryciu tego słodzika pojawiły się opinie na temat tego, że jest on szkodliwy dla zdrowia. Mowa była również o spisku producentów żywności, którzy niejako mieli ukrywać szkodliwe działanie tego produktu w celu ochrony własnych interesów. Przeciwnicy wskazywali, że aspartam może przede wszystkim wpływać na zachowanie dzieci, zdrowie płodu, a także u osób dorosłych uszkadzać wątrobę oraz powodować nowotwory.
Z czasem do skutków ubocznych stosowania aspartamu zaczęto dopisywać również bóle głowy, depresje, ślepotę, stwardnienie rozsiane, a nawet utratę pamięci. Zalecano również kobietom w ciąży unikanie tego słodzika, gdyż miał on niejako prowadzić do wad genetycznych u dzieci.
Takie podejrzenia pojawiały się cały czas mimo opublikowanych przez Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom w 1984 roku wyników badań. Nie potwierdziły one wysnuwanych teorii – badacze nie zauważyli żadnych odchyleń od normy przy stosowaniu tego słodzika.
Badania cały czas trwają
Zła sława aspartamu sprawiła, że cały czas pojawiają się nowe analizy dotyczące tego środka słodzącego. Jak się okazuje, żadne z dotychczasowych doniesień o rzekomych chorobach wywoływanych przez aspartam nie zostały potwierdzone przez żadne badania. Co ciekawe ponad 100 organizacji związanych z problemem żywności uważa aspartam za środek bezpieczny. Do takich instytucji zalicza się między innymi UK Food Standards Agency czy Health Canada.
Polskie instytucje potwierdzają bezpieczeństwo aspartamu. O tym fakcie mówi między innymi Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością. Zalecają nawet ten środek w zastępstwie cukrów prostych osobom, które są dotknięte nadwagą.
Aspartam może zaszkodzić jednak osobom, które chorują na fenyloketonurię – dlatego zaleca się producentom oznaczanie produktów, w których stosowany jest ten słodzik.