Dieta tylko dla Ciebie

6 czerwca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Już około 12 milionów Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi takimi jak: cukrzyca, otyłość czy schorzenia sercowo-naczyniowe. W wielu wypadkach, podstawą ich zapobiegania jest wprowadzenie odpowiedniej diety i dostosowanie jadłospisu do indywidualnych potrzeb konkretnych osób. Tylko jak rozpoznać swoje predyspozycje, by mądrze zadbać o zdrowie? Odpowiedzi dostarczają badania genetyczne.

Wszyscy chcemy być zdrowi, cieszyć się dobrym samopoczuciem, sprawnym i pięknym ciałem. Dlatego coraz częściej zwracamy uwagę na to co i jak jemy. Staramy się być aktywni fizycznie – ćwiczyć i spędzać czas na świeżym powietrzu. Niestety bardzo często okazuje się, że nasze wysiłki spełzają na niczym. Dietetycy grzmią na alarm. Wielu Polaków nadal nie odżywia się w zbilansowany  i – co równie ważne – dopasowany do potrzeb organizmy sposób. Wśród najczęstszych błędów żywieniowych wymieniają: nieregularne posiłki, pośpiech podczas ich spożywania, włączanie do menu zbyt dużej ilości produktów wysoko przetworzonych i słodyczy, a także… stosowanie nieodpowiednich lub zbyt restrykcyjnych diet.

Efektem jest stale rosnące grono osób zmagających się z chorobami dietozależnymi. A te bardzo często przybierają postać ukrytego i podstępnego wroga. W pierwszych fazach rozwoju – cukrzyca – dla przykładu – działa praktycznie bezobjawowo. Dlatego też znaczna (szacowana nawet na 30 procent) część chorych w ogóle nie podejrzewa, że sieje ona prawdziwe spustoszenie w ich organizmie. A jak szacują lekarze – obecnie cierpi na nią ponad 2 miliony Polaków. I to nie tylko w podeszłym wieku, ale również dzieci i nastolatków. I to wbrew stereotypom, mówiącym, że cukrzyca typu 2 to przypadłość wieku dorosłego. Podobnie rzecz się ma ze schorzeniami układu krążenia. To obecnie jedna z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce! Każdego roku z ich powodu umiera około 200 tys. osób.

Aby jeszcze bardziej uwypuklić te dane warto dodać, że ze statystyk wynika, że każdego dnia w Polsce aż 270 kobiet umiera na zawał serca albo na udar mózgu. Związane jest to przede wszystkim z wysokim poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem, a także słabym metabolizmem kwasu foliowego, który znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy – wyjaśnia mgr. inż. Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalista ds. żywności, DF Medica Polska.

Czy – w obliczu tak zatrważających danych – mamy szansę uchronić się przed schorzeniami dietozależnymi, albo choć zminimalizować ryzyko ich wystąpienia? Owszem. U podstaw profilaktyki leży bowiem odpowiednie i regularne odżywianie się. Konstruując jadłospis koniecznie należy skonsultować się ze specjalistą. Warto też zdecydować się na nowoczesne badania genetyczne np. iGenesis, które pozwolą szczegółowo określić specyfikę naszego organizmu – jego zapotrzebowanie na konkretne składniki pokarmowe, potencjalne nietolerancje pokarmowe i inne indywidualne cechy. Pozwalają one uzyskać informacje konieczne do zmodyfikowania planu żywienia i uzyskać poprawę samopoczucie i jakości życia.

Zindywidualizowany profil odżywiania oparty na wynikach badań genetycznych to najlepsze narzędzie profilaktyczne, z jakim się spotkałam. Rezultaty, które wypracowaliśmy z pacjentami poddanymi badaniu iGenesis, bardzo pozytywnie nas zaskoczyły. – podkreśla Agnieszka Piskała.