Przepisy na wiosenne sałatki z sosami sałatkowymi Knorr

30 maja 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zielona sałatka

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 150 g liści sałaty
  • pół ogórka
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 marchewki
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
  2. Ogórek i rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Marchewkę umyj, obierz i także pokrój w plasterki.
  3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

 

 

Sałatka ogórkowa

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 100 g liści sałaty
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
  2. Ogórek i rzodkiewkę umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w plastry, ogórek pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
  3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Sałatka z awokado

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 3 

Składniki:

  • 150 g główki sałaty lub liści sałaty
  • 1,5 awokado
  • 300 g pomidorów
  • 125 g sera mozzarella
  • Sos sałatkowy Truskawka z chili Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
  2. Awokado przekrój na pół, usuń środek i obierz połówki ze skórki, a następnie pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Odsącz ser mozzarella i pokrój w plasterki.
  3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

Składniki:

  • 80 g świeżego jarmużu
  • Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr 
  • 8 świeżych truskawek
  • ¼ pęczka kopru włoskiego
  • 4 szparagi białe
  • 4 szparagi zielone
  • 50 g sera halloumi
  • migdały w płatkach do podania
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).
  3. Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.
  4. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.
  5. Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.