Sałatka z grilla
Artykuł zewnętrzny
Sałatka z grillowanych warzyw i chleba
Składniki:
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
1/4 bochenka chleba, pokrojonego
2 średnie czerwone papryki, pokrojone
1 średnia czerwona cebula, pokrojone
1/2 kg piersi z kurczaka
3 pomidory, pokrojone
1/4 szklanki świeżych liści bazylii
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
1/4 bochenka chleba, pokrojonego
2 średnie czerwone papryki, pokrojone
1 średnia czerwona cebula, pokrojone
1/2 kg piersi z kurczaka
3 pomidory, pokrojone
1/4 szklanki świeżych liści bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla.Sos vinaigrette: W dużej misce wymieszać ocet winny, czosnek, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać.Kromki chleba,kurczaka,paprykę i cebulę spryskać oliwą,posypać 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Ułożyć na gorącym ruszcie grilla. Chleb piec około 3 min., paprykę i cebulę około 8 min., a kurczaka około 12 min. Zdjąć z rusztu i pokroić. Włożyć do miski i wymieszać dodając bazylię i sos.
Rozgrzać grilla.Sos vinaigrette: W dużej misce wymieszać ocet winny, czosnek, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać.Kromki chleba,kurczaka,paprykę i cebulę spryskać oliwą,posypać 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Ułożyć na gorącym ruszcie grilla. Chleb piec około 3 min., paprykę i cebulę około 8 min., a kurczaka około 12 min. Zdjąć z rusztu i pokroić. Włożyć do miski i wymieszać dodając bazylię i sos.