To nie czas na dietę. Jesień to pora na jedzenie!

6 grudnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Grzyby, dynie, jarmuż, papryka, gruszki, żurawina – właśnie teraz są najlepsze! Gęste zupy, obfite gulasze, aromatyczne zapiekanki warzywne… Smaki jesieni na dobre rozgościły się w kuchni, by zastąpić lekkie surówki i lekko popchnąć nabiał na dalszy plan. Okres od września do połowy grudnia to idealna pora, by zgromadzić zapas witamin na zimę. Co więcej, nie trzeba nawet wychodzić z domu, by smacznie zjeść!

pumpkin-1786320_1280

Smaki jesieni

Dieta na jesień powinna dostarczać witamin, które wzmocnią odporność organizmu. Natura zdaje sobie z tego sprawę. Nie bez powodu o tej porze roku rozkwita sezon na warzywa, które są niczym prawdziwy zastrzyk energii – słodkie ziemniaki, warzywa kapuściane, dynia, pasternak, cykorie i bakłażany, szczaw i szpinak bezsprzecznie powinny królować na stołach w najbliższych miesiącach.

I chociaż wydawałoby się, że jesień to wymarzony czas dla wegetarian, to zęby ostrzyć powinni sobie także mięsożercy. Ta pora roku to bowiem okres polowań, rozpoczyna się więc sezon na jedzenie dziczyzny. Do tego nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, m.in. jałowca, liści laurowych czy lubczyku, które podkręcają smak mięsa.

Najlepsze jedzenie na jesień

Takie specjały dają kucharzom pole do popisu i ułożenia menu. Idealnym jesiennym obiadem będą np. krem z warzyw, lasagne z dynią, zupa z borowików, mięso z konfiturą żurawinową czy faszerowane patisony. Jednak także i pizza z cykorią i warzywami, czy schabowy z sałatką z jarmużu nie będą miały się czego powstydzić. Jedzenie w jesiennej odsłonie zasmakuje nawet najbardziej zagorzałym fanom fast-foodów!

Wielu amatorom wydawać by się mogło, że takie dania są poza zasięgiem własnej kuchni. Bo nie mają czasu gotować, czy nawet iść na zakupy. To żaden problem. Wystarczy tylko kilka kliknięć, a posiłek zostanie dostarczony prosto do domu. Zamów domowe jedzenie online na PizzaPortal – sprawdź ofertę restauracji w swoim mieście i smakuj jesień w pełni.