Risotto Worcestershire z czarną fasolą i wołowiną

29 listopada 2016, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Risotto Worcestershire z czarną fasolą i wołowiną

Składniki:

– 4 szklanki wody
– 2 kubki ryżu brązowego długoziarnistego
– 1 łyżka oleju (najlepszy arachidowy)
– 1 czerwona cebula posiekana
– 4 ząbki czosnku, zmielonego
– 30 dag ugotowanej wołowiny
– 1 puszka czarnej fasoli Rolnik
– pół pęczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– 3 łyżki sosu Worcestershire
– kawałeczek czerwonej papryczki chilli
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać ryż, przykryć, gotować 45 minut, aż ryż będzie miękki. Zdjąć z ognia.
Rozgrzać olej w garnku, dodać cebulę, drobno pokrojoną wołowinę i czosnek. Mieszać i zasmażać 5 minut, aż cebula będzie miękka.
W dużej misce wymieszać cebulę, mięso i czosnek z ryżem. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę czarną Rolnik, sos Worcestershire, drobniutko posiekaną papryczkę i pietruszkę. Dobrze wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać na ciepło.

bean1