Kurczak z ryżem po meksykańsku
Składniki:
500 g piersi z kurczaka,
1 cebula,
1 papryka,
1 puszka czerwonej fasoli,
1/2 puszki super słodkiej kukurydzy „Rolnik”
1 woreczek ryżu,
1 puszka pomidorów,
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
trochę wody (jeśli sos będzie zbyt gęsty),
olej do smażenia,
sól, pieprz,
ok. 1 łyżeczka cukru (dla złagodzenia smaku)
słodka i ostra papryka (wg. uznania)
tabasco (opcjonalnie),czak z ryżem po meksykańsku
Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie. Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę.