Ciasto, którego po prostu musicie spróbować. Tym razem zrobiłam je specjalnie z okazji imienin mojego męża. Zapewniam Was, że smakowało wszystkim. Nawet sąsiedzi byli zachwyceni smakiem, który uwiedzie każdego. Ciasto nieco słodsze, złożone z kilku warstw a w środku niespodzianka – kawałki batonów lion. Zapraszam Was do wypróbowania…. Zakochacie się w tym smaku.
Składniki:
ok 500 g herbatników (dałam maślane Bonitki z biedronki)
1 puszka masy kajmakowej (u mnie Bakalland)
Masa z batonami:
500 g mascarpone
250 ml śmietanki 30% (u mnie tym razem Mlekovita)
5 dużych batonów Lion XXL
4 łyżki cukru pudru
Masa śmietanowa:
600 ml śmietanki 30% (u mnie Mloekovita)
3 śmietan-fixy (u mnie dr.Oetker)
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
gorzka czekolada do starcia (u mnie Wedel)
Blachę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników, na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Dalej ucierając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Batony kroimy w plasterki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki.
Na masę z mascarpone wykładamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy śmietan fix i miksujemy aż stanie się sztywna. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy (najlepiej na całą noc) aby herbatniki zmiękły. lion-3
Smacznego ?