Golonki w piwie karmelowym

25 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pyszna golonka  duszona w piwie karmelowym .

Czas :4 godziny

Składniki :

* 3 średniej wielkości golonki
* 3 duże cebule
* 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli
* sól
* pieprz mielony
* papryka
* 2 liście laurowe
* 3 ziela angielskie
* włoszczyzna bez kapusty
* 2 łyżki majeranku
* 1 łyżeczka miodu
* sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów
* olej z pestek winogron
* 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
* 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi )

Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki. Wyjąć. Odsączyć. Ostudzić

Naciąć skórę w krateczkę. Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu, łyżeczki miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ). Zostawić na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ).

W dniu podania przełożyć do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w ,,piórka ,, i podsmażoną na patelni. Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos. Dodać śmietankę i doprawić do smaku .

Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np barszcz ukraiński. Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek. Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane i przechodzą smakiem wieprzowiny ( osiada też na nich tłuszcz wieprzowy ) .

Ugotowałam a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo wnuki za golonką nie przepadają .

file1274296984



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz